Kratki vodič kroz savremeni queer strip

Kratki vodič kroz savremeni queer strip

Nekima se sviđaju djevojke, a nekima dečki. Neki su skloniji SF-u, a neki komičnim sadržajima. Svima im je zajedničko to što su jako zagrijani za stripove. Predstavljamo vam sedam umjetnika/ca i kreativaca/ki čije su priče pune jedinstvenih i rodno pozitivnih tema, od studentskih tuluma do intergalaktičkih avantura. Prkoseći ustaljenim kategorijama, kako u poslu, tako i u životu, ovi umjetnici/e dokazuju nam da ne postoji nijedan ‘ispravan’ način kako biti queer.


preuzeto sa VoxFeminae

BRITT SABO
o-UNNAMED-900

Sabo svoj rad smješta u svijet natprirodnog i mitologije, dva interesa koja ga prate još od djetinjstva. Kao queer umjetnik u svojim radovima često ima tendenciju i želju vratiti kontrolu nad načinom kako se queer likovi prikazuju te onim što se s njima povezuje. Autor smatra da mainstream strip, queer likove obično označava kao druge, često monstruozne te da je tijekom odrastanja lako internalizirati ovakve negativne i površne slike o sebi.

SFÉ M.

o-SFE-900

Inspiraciju za svoje radove Sfé M. pronalazi u basnama i folkloru te elementima iz vlastitog života. Ne propušta priliku da naglasi koliko su mu bitne queer priče. Isto tako, smatra da smo snažniji ukoliko se zajedno borimo za ono u što vjerujemo te se iz tog razloga često povezuje i surađuje na različitim projektima s drugim queer umjetnicima.

RACHEL DUKES

o-BEOND-900

Prve stripove Dukes je nacrtala još kao tinejđerka želeći stvoriti priče i romanse koje su bile u skladu s njezinim osobnim iskustvima (ili iskustvima kakva je željela imati). Kako je odrastala, teme kojima se bavila su se proširile te danas često surađuje s drugim umjetnicima/ama.

NIKI SMITH

o-NIK-900

„Kao dijete u knjigama i drugim medijima oko sebe tražila sam prikaz onoga što sam osjećala ali rijetko sam to pronalazila. Kao odrasla osoba, odlučila sam sama to stvoriti“, kaže Smith. Njezin najnoviji strip potražite ovdje.

CHRISTIANNE GOUDREAU

o-GOU-900

Imperativ stripova ove autorice jest staviti naglasak na ljude koje su mainstream mediji ostavili po strani. „Kad netko uzme jednu od mojih knjiga želim da se vidi kao heroj/ina i avanturist/kinja svijetova koje stvaram umjesto da je sveden na ulogu sidekick-a ili ljubavnog interesa.“

TANEKA STOTTS

o-POSE-900

„Odrastanje u svijetu koji nije uvijek imao mjesta za mene ostavilo mi je želju da stvaram svjetove koji će prihvaćati sve“, govori Stotts o svome radu.

MEGAN GEDRIS

o-WW-900

„Biti queer puno je više od toga da ti se sviđa isti spol. Mi smo jedinstveni/e. Mi smo interesantni/e. Sviđaju mi se djevojke, ali sviđaju mi se i čudovišta, nadnaravne avanture i budalaste komedije.“

OPŠIRNIJI PREGLED QUEER STRIP UMJETNIKA/CA POTRAŽITE NA HUFFINGTONPOSTU.