Velika retrospektiva slikarke Naste Rojc

Velika retrospektiva slikarke Naste Rojc

Umetnica koja je izbegavala građanske formalnosti i čajanke u salonima, koja je bila samo u formalnom braku sa prijateljem, svoj život je posvetila jednoj Engleskinji uz koju je njen slikarski opus postajao sve bogatiji i slobodniji u odabiru tema


Ovog proleća u Zagrebu je upriličena retrospektivna izložba Naste Rojc u Umjetničkom paviljonu koja će trajati od 15. aprila do 1. juna.

Nasta Rojc je bila umetnica koja je svoje obrazovanje stekla u velikim umetničkim centrima s početka 20. veka poput Beča i Minhena. Družila se sa mladim hrvatskim slikarima tzv. minhenskog kruga: Becićem, Kraljevićem, Hermanom, Račićem. Njena izlagačka delatnost je bila velika i ogledala se u mnogobrojnim izložbama upriličenim u evropskim zemljama poput Francuske, Češke, Poljske, Engleske, Škotske i Ruminije.

Foto: Tportal via creative commons

Sarađivala je sa Women’s International Art Club-om iz Londona i bila je jedna od najodlučnijih zagovornica ravnopravnosti „muškog“ i „ženskog“ slikarstva i osnivačica Kluba likovnih umetnica 1928. godine.

Nasta Rojc je iza sebe ostavila autobiografsko izdanje pod nazivom „Moja pisma iz Engleske“ koja svedoče o njenoj spisateljskoj darovitosti. Pisma je objavila tokom 1928. i 1929. u zagrebačkoj Hrvatskoj reviji.

Više informacija na Tportal-u

Uredila: Rosebud