Vlasta Delimar uselila u MSU gdje će živjeti 100 dana

Vlasta Delimar uselila u MSU gdje će živjeti 100 dana

Prva retrospektiva jedne od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnica Vlaste Delimar otvorena je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), a od sinoć njezinom privremenom domu u kojemu će živjeti idućih stotinu dana i u susretu s publikom, a u skladu s naslovom izložbe „To sam ja“, na najbolji način predstaviti svoj tridesetpetogodišnji umjetnički rad.


Osim 155 radova koji obuhvaćaju umjetničine najznačajnije cikluse, od kojih su mnogi antologijski, izložba će podsjetiti na njezine performanse koji su je napravili prepoznatljivom i izvan umjetničkih krugova, ali i donijeti neke nove. Kontinuitet izvedbi performansa od kraja 70-tih do danas, uključivši često i provokativne, među kojima se pamti „Lady Godiva“, svrstava ju, uz Tomislava Gotovca, u najvažnije hrvatske protagoniste ‘body arta’.

Upravo njezin portret „Lady Godive„, na kojem gola jaše na konju, otvara izložbu na katu muzeja, a na putu do tamo, duž stepenica, postavljene su ženske cipele.

Posložene i razasute cipele svojevrsni su ulaz u njezin novi dom, u kojemu će biti do kraja trajanja retrospektive, 24. kolovoza, odnosno uvod u „Moj privremeni dom“, smješten na kraju postava s odabranim radovima. Tim, više umjetničkim činom nego performansom, konstruira se mjesto na kojem će umjetnica započeti proces gradnje osobnog prostoraizloženog pogledima publike, a u kojemu će posjetitelji moći aktivno sudjelovati i istraživati.

Privremeni dom umjetnice bit će svojevrsni ‘rad u nastajanju’, ambijentalno djelo u totalitetu prostora, kao izraz njezine nove egzistencije.

Delimar se umjetnošću bavi od kraja 70-tih godina, kada je postkonceptualistička scena u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji bila u punom intenzitetu. Od samih početaka izravno i vrlo samosvjesno gradi svoj umjetnički opus, pod utjecajem Grupe šestorice autora i umjetnicima koji su se okupljali oko alternativnog radnog i izložbenog prostora Podroom te kasnije galerije Proširenih medija.

Formalno obrazovanje odbacila je kao nedostatno i konzervativno, a s tradicionalnim raskida usmjerivši se na akcije, happeninge i performanse. Krajem 70-tih počinje suradnju i emotivnu vezu sa Željkom Jermanom, propitujući muško-ženske odnose te se približavajući publici akcijama izvan galerijskog prostora.

U radovima iz 80-tih, koji uključuju fotografiju, kombinirane tehnike i medije, instalacije i performanse, ispituje status žene kao društvenog i kreativnog bića, odnosno njezine mnogostruke uloge kao domaćice, majke, umjetnice, ljubavnice.

Početkom novog stoljeća napravila je niz akcija s Milanom Božićem pod nazivom „Provesti noć„, noćeći u napuštenim povijesnim prostorima te ukazujući na kulturne vrijednosti pojedinih objekata.

Projekt „Moja zemlja Štaglinec„, započet 2005., koji će također biti predstavljen na izložbi, prerastao je u tradicionalni međunarodni skup umjetnika, na imanju u selu Štaglinec nedaleko od Koprivnice. Njegova je tema zemlja u svim aspektima, od praiskonskog do metafizičkog poimanja, koju umjetnici interpretiraju kroz performanse i akcije, instalacije, video, fotografiju i zvučne radove.

U sklopu izložbe Vlasta Delimar izvest će i performans „Poziv na druženje“, posvećen Jermanu, koji pripada onim radovima koje je umjetnica 80-tih nazivala ‘komunikacije’, u skladu s idejom o kontaktu s posjetiteljima i osluškivanju senzibiliteta publike i pojedinca. Danas njime propituje dokud je došao proces gradnje vlastite umjetnosti, a odvijat će se na mobilnoj pozornici, svaki dan na drugom mjestu – unutar muzeja, ispred muzeja, na autobusnoj ili tramvajskoj stanici ispred muzeja.

Performans će se snimati videom i istovremeno i prikazivati na ekranima unutar muzeja.

Delimar ističe kako se u svojem radu nikada nije priklanjala nikakvim ideologijama, uključivši i feminističku, i nije joj drago da ju se svrstava u ladice jer „ideologiziranje uvijek znači priklanjanje nekome i nečemu“, a ona „ne priznaje zatvorenost, umjetnost radi kao osoba, ne kao muško ili žensko“.

Posebna gošća retrospektive bit će Josipa Lisac, koja će s Vlastom Delimar izvesti multimedijalni performans „Moja prva art učiteljica Josipa Lisac„.

U suradnji s udrugom Domino, Perforacijama i udrugom Cassero iz Bologne, MSU organizira međunarodnu konferenciju „Tijelo danas: fragment osjećaja: privatno i javno tijelo, tijelo kao prostor izvedbe, tijelo u akciji, identitet i autobiografija tijela“. U dva dana, 16. i 17. svibnja, konferencija će okupiti brojne teoretičare, kustose i umjetnike koji će propitivati ulogu umjetnosti tijela Vlaste Delimar u kontekstu vremena prije trideset godina i danas.

Na svečanosti otvorenja izložbe, čija je kustosica Martina Munivrana, Delimar je izvela performans „Zrela žena“, u kojem svaki put na drugačiji način propituje biološko i umjetničko sazrijevanje.

‘Slaveći hranu’ Delimar je za uzvanike čistila i pripremala velike količine voća i povrća. Na otvorenju su nastupili i ‘Zli bubnjari’.