Od drugarica iz mladosti do životnih partnerki: Tam O’ Shaughnessy govori o svojoj vezi sa čuvenom astronautkinjom Sally Ride 

lesbians lgbt labris
Od drugarica iz mladosti do životnih partnerki: Tam O’ Shaughnessy govori o svojoj vezi sa čuvenom astronautkinjom Sally Ride 

Od drugarica iz mladosti do životnih partnerki: Tam O’ Shaughnessy govori o svojoj vezi sa čuvenom astronautkinjom Sally Ride 

U vreme  kad je dobila dijagnozu  tumora pa do njene smrti 17 meseci kasnije, Sally i ja smo postale mnogo više javno otvorene o tome da smo lezbejski par. 

Godinu dana nakon što je Sally Ride, prva žena iz SAD-a koja je ikad bila u svemiru i moja dugogodišnja životna partnerica, umrla od tumora pankreasa, predsednik Barak Obama odlučio je da joj oda počast dodeljivanjem Predsedničke medalje slobode. 

Obama je takođe odlučio da sam ja ta koja treba da primi tu medalju na ceremoniji održanoj u Beloj kući 2013. godine. Uz Waltera Naeglea postala sam prva osoba koja počast prima u ime svoje istopolne parnerke.

Bila sam veoma dirnuta sa ovom javnom validacijom centralne uloge u životu moje partnerice. Sećam se da sam mislila: ''Napokon! Ne moram više da skrivam i ćutim o tome ko sam.'' Eh, kako bih samo volela da je i Sally mogla da to oseti zajedno sa mnom.

Konačno sam dobila priliku da ispričam ovu priču o našem zajedničkom životu, kroz video pod nazivom ''Sally u čast''. 

https://www.youtube.com/watch?v=0Z7PWRZHEnA

Srce ovog videa čini duboki intervju u kom govorimkako smo se Sally i ja upoznale još kao mlade devojke, na teniskom turniru. Stvorile smo blisko prijateljstvo koje je kasnije preraslo u ljubav i životno partnerstvo.

Nekoliko godina nakon što se Sally penzionisala, po završetku rada za NASA-u, udružile smo se sa još tri prijateljice i osnovale Sally Ride Science, kompaniju koja je za cilj imala da inspiriše mlade devojke i mladiće iz različitih sfera nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike (STEM). Danas Sally Ride Science nastavlja da radi kao neprofitna organizacija pri Univerzitetu San Diego u Kaliforniji, a ja sam njena izvršna direktorka. 

Sally i ja nismo krile našu vezu od porodice i bliskih prijatelja, ali smo je javno obznanile tek u čitulji nakon njene smrti. Do tog momenta, samo nekoliko ljudi je znalo da je Sally lezbejka. kada smo osnovale svoju kompaniju, 2000. godine, svesno smo odlučile da ne izlazimo sa našim odnosom u javnost. Razlog je bio jednostavan: naša kompanija je zavisila od sponzorstava firmi, a u to vreme nismo verovale da bi nas podržali da su znali da smo par. 

Ali u martu 2011. godine, sve se menja. Sally je dobila dijagnozu tumora pankreasa. Od dobijanja dijagnoze, pa do njene smrti 17 meseci kasnije, Sally i ja smo postale mnogo više otvorene sa tim da smo lezbejski par. Prestale smo brinuti o tome kako će to uticati na našu kompaniju. 

Želele smo biti što je moguće više povezane. Registrovale snmo naše pertnerstvo u Kaliforniji. predstavljale smo jedna drugu drugima kao svoju partnerku. Iskazivale smo nežnost i bliskost u javnosti.

U isto vreme, LGBT prava su se menjala. Predsednik Obama je, 2012. godine, postao prvi američki predsednik koji je dao javnu podršku istopolnim brakovima. U narednih nekoliko godina intenzivno se radilo na tome, a 2015. godine ozakonjeni su istoponi brakovi. 

Izvor: huffingtonpost.com 
Prevod: Labrisice