Zaljubi se zatvorenih očiju na Merlinka festivalu

lesbians lgbt labris merlinka filmski festival
Zaljubi se zatvorenih očiju na Merlinka festivalu

Od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan deveti Merlinka festival. Za sedam festivalskih dana biće prikazano preko 70 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, kao i nastupi Ide Prester, Sonje Sajzor, dreg kraljice Lejdi Galore, violiniste Nika Jovičića…

Festival otvara hrvatski film „Lavina“ Stanislava Tomića, koji je otvorio i ovogodišnji Pulski filmski festival. Ova komedija prati Franju koji je nestao u lavini. On je za sobom ostavio dve supruge i dve kćeri, ali kada se vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac, to izazove lavinu neočekivanih događaja. Franju glumi Stojan Matavulj, a njegove supruge Ksenija Marinković i Robert Ugrina.

Francuski reditelj i dobitnik Gran prija Kanskog festivala, Robin Kampilo biće u Beogradu da predstavi svoj film „120 otkucaja u minuti“ koji je nominovan za najbolji evropski film. Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima. Samom režiseru je ovo važna i bliska tema, jer je nakon završene filmske škole napustio rad na filmu, kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a. Iako je bio favorit koji je u Kanu rasplakao čuvenog Pedra Almodovara film nije osvojio Zlatnu palmu, već Gran pri, FIPRESCI, nagradu Fransoa Šalo i Kvir palmu. 

Iz Finske stiže njihov kandidat za nagradu Oskar, film „Tom od Finske“ o najpoznatijem Fincu, Touku Laksonenu. Kao odlikovani oficir, koji se posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, suočava se sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu. Svoje utočište pronalazi u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona, što će ga proslaviti. Njegovi radovi našli su se na poštanskim markicama 2014. godine u Finskoj.

Dan ljudskih prava, 10. decembar biće obeležen maratonom kratkog film koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala „Identities“ Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala „Roze Film Dagen“ Verner Borkes.

U okviru festivala biće organizovan i Holandski dan, kada će biti prikazano pet holandskih filmova. Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije „Kraljica Amsterdama“ o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Među gostima festivala je i kanadski andergraund režiser Brus LaBrus, koji će u Beogradu predstaviti svoj film „Mizandristkinje“ o lezbejskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat. Pored ovog filma, LaBrus će predstaviti i dokumentarac „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ o LGBT pankerima u kome je pored Džona Votersa i Bet Dito jedan od protagonista.

Festival zatvara dokumentarac o legendarnoj divi Grejs Džons koji je premijerno prikazan na Toronto International Film Festivalu. Film je putovanje kroz nastupe, privatni i javni svet ove pop ikone. Režiserka Sofi Fajns je stvorila snažno filmsko iskustvo u sprezi muzičkih sekvenci i intimnih ličnih kadrova koji prevazilaze njene ikonične maske.

Festival će ugostiti i reditelje Stefana M. Mladenovića, Branislava Principa, Karni Haneman iz Izraela, Tima Dekkersa iz Holandije, Barbaru Muller i ekipu njenog filma „Nisa“ iz Austrije i Samana Haghighivanda iz Irana.

 

Lezbejski filmovi na Merlinka festivalu

 

Petak, 8. decembar 2017. 19:00 Velika sala Doma omladine Beograda

 

Kvirkor: Kako pankovati revoluciju
Režija: Yony Leyser
Nemačka, SAD, 2017.
Dokumentarac
83 min.

Šta se dešava kada društvo koje postoji nije i ono koje vam je potrebno? Neprekidno ponavljate kako to društvo postoji, pravite fanzine koji će stvoriti pank kvir revolucionare, snimajte subverzivne filmove i distribuirajte ih na sve strane i vremenom će zajednica koju ste stvorili postati i globalna realnost. Upravo o ovome govori „Queercore“. U pitanju je priča koja nas vodi od samih početaka pseudo-pokreta sredinom osamdesetih, stvorenom da „pankerizuje“ pank scenu, sve do širokog spektra umetnika koji su koristili radikalni kvir identitet kako bi uzvratili udarac, istovremeno, i gej asimilaciji i homofobiji pank kulture. Ispitanici diskutuju o homofobiji, rodu, feminizmu, HIV-u, asimilaciji, seksu i, naravno, umetnosti. Na širokoj listi sagovornika nalaze se i Bruce LaBruce, G.B. Jones, Genesis Breyer P-Orridge, John Waters, Justin Vivian Bond, Lynn Breedlove, Silas Howard, Pansy Division, Penny Arcade, Kathleen Hanna, Kim Gordon, Deke Elash, Tom Jennings, Team Dresch kao i mnogi drugi.

 

Nedelja, 10. decembar 2017. Maraton kratkog filma 13:00-00:00

 

Čekajući
Režija: Matteo Pianezzi
Italija, 2017.
15 min.

Tri žene ulaze u autobus i međusobno se suočavaju na putu ka nepoznatom odredištu. Ovo je putovanje ka nadi u budućnosti i rekonstrukciji prošlosti. Putovanje sačinjeno od očekivanja, saznanja, sukoba i ljubavi.

 

Lili
Režija: Graham Cantwell
Irska, 2016.
21 min.

Flim prikazuje priču o Lily, mladoj devojci sa tajnom, koja se na putu da postane mlada žena suočava sa najvećim izazovom do sada. 

 

Opstanak
Režija: Jenny Larsson Wallin
Švedska, 2017.
10 min.

Pimina devojka Dani ima kancer. Svaki dan je ispunjen strahom i anksioznošću. Pim se oseća umornom i slomljenom, ali mora da ostane čvrsta jer nije ona ta koja je bolesna. Film nam ukazuje kako teške situacije pogađaju više ljudi, a ne samo one koji su direktno izloženi. 

 

Ukus ljubavi
Režija: Paul Scheufler
Austrija, 2017.
5 min.

Koji je ukus ljubavi? Može li ona biti slatka, kisela, gorka ili, možda, slana? Devojka kreće na aromatično ljubavno putovanje stimulišući svoje čulo ukusa do vrhunca. Koristeći čula ona istražuje različite oblike ljubavi. 

 

Not K.O.
Režija: Xavier Sirven
Francuska, 2016.
20 min.

Joanne će do kraja dana otići. Za Polly, ćerku upravnika lokalne automehaničarske radnje, to znači kako mora da otkrije da li je njihova ljubavna priča stvarna. A u tome ima nečega vrednog, Polly je spremna da se bori za to.

 

Šaputanje na jastuku
Režija: Louise Marie Cooke
Velika Britanija, 2017.
8 min.

Smešten u devedesete godine kratki film “Pillow Talk” je priča o odrastanju koja prikazuje promenu odnosa između četrnaestogodišnje Care i njene najbolje drugarice Lucy. Lucy sumnja da Cari više privlače devojčice nego dečaci i želi da dozna istinu. Čak i po cenu njihovog prijateljstva. 

 

Nisa
Režija: Barbara S. Mueller
Austrija, 2017.
10 min.

“Nisa” je priča o dvoje cimera čiji se odnos dovodi u pitanje dolaskom neočekivanog gosta. Film o ljubavi i njenim raznim oblicima.

 

Nevaljala Amelija Džejn
Režija: Risheeta Agrawal
Indija, Češka Republika, 2017.
12 min.

Ova filmska satira o urnebesno smešnom društvenom licemerju koje se protivi svemu što nije u skladu sa “konvencionalnim društvenim poretkom” govori o dve devojke koje su možda bile u vezi, a možda i nisu. Ovo je priča o spekulaciji. 

 

Moje parče sreće
Režija: Coen Haver
Holandija, 2016.
6 min.

Ova kratka romansa govori o dve zaljubljene žene koje su već dosta dugo u vezi. Sada je došlo vreme da i njihove porodice budu obaveštene o toj vezi. 

 

Mai
Režija: Marta González
Španija, 2017.
7 min.

Carmeta, Mari i Pilar su tri starije dame koje svako veče provode na klupi pored glavnog seoskog druma. Dolazak dve misteriozne devojke postaje glavna tema za razgovor među ovim ženama.

 

Hulijina predstava
Režija: Amelia Eloisa
Meksiko, 2017.
10 min.

Hulia izlazi na scenu, ali je koreografija najmanji od svih njenih problema.

 

Unutar duge
Režija: Hasan Najmabadi
Iran, 2017.
15 min.

Dve mlade lezbijke žele da krijumčarskim putevima pobegnu iz Irana.

 

AMA
Režija: Emilie Almaida, Liang Huang, Mansoureh Kamari, Julie Robert, Juliette Peuportier, Tony Unser
Francuska, 2015.
3 min.

Tokom pedesetih godina prošlog veka jedna Amerikanka zajedno sa svojim mužem i grupom prijatelja odlazi u obilazak jednog japanskog sela na obali mora. Odvajajući se od grupe ona sreće Namiko, mladu ama devojku. Ama doslovno znači „žena mora“. Ove žene specijalizovane su za ronjenje na dah, na dubinama od oko 10 metara u veoma hladnim vodama, obučene samo u pregače od konopaca oko bedara, i sa maramama koje su im držale kosu.

 

Ponedeljak, 11. decembar 2017. 19:00 Velika sala Doma omladine Beograda

 

Iznad duge
Režija: Tara Fallaux
Holandija, 2017.
40 min.

Nakon smrti majke Leny (81) konačno može da ostvari svoj san. U pitanju je put oko sveta na biciklu. Međutim, ona nije stigla dalje od Novog Zelanda na kome je upoznala ljubav njenog života – drugu ženu. Leny se autovala kada je imala 68 godina. Od tada ona živi životom lezbijke pokušavajući da nadoknadi propuštene godine. Iako je mnogima inspiracija ona ipak ne postaje mlađa. Želi da svoje preostale godine proživi do maksimuma.

 

Utorak, 12. decembar 2017. 19:00 Velika sala Doma omladine Beograda

 

Džesika Bler
Režija: Karni Haneman
Uloge: Jessy Danner, Guy German, Karni Haneman
Izrael, 2017.
Igrani film
80 min.

Karni se oseća izdvojeno. Izdvojeno od sveta, njene zemlje, jezika, čak i od svog tela. Sve dok ne sretne Jessicu Blair kojoj je potreban odmor od bajkovitog američkog sna. Dok se neobavezno tumaraju nigdinom slučajno upoznaju dva konfuzna Izraleca i ova četvoročlana grupa luzera zajedno pokušava da se probije kroz pitanja o životu, sazrevanju, žvakaćim gumama i sebi samima. Kroz ovo jedinstveno poznanstvo, Karni će ponovo otkriti njen seksualni identitet kao i sasvim novu stranu njenog bića kao mesta u koje će se konačno uklopiti.

 

Sreda, 13. decembar 2017. 17:00 Velika sala Doma omladine Beograda

 

Ako se usudiš da čezneš
Režija: Debalina Majumder
Uloge: Manisha Adak, Manisha Bilkish, Farha Khatun |
Indija, 2017.
52 min.

Ovo je priča o Swapni i Shucheti iz malog indijskog sela koje su se zaljubile jedna u drugu i odlučile da izvrše samoubistvo. Na osnovu istinite priče o ovom slučaju iz 2011. snimljen je drugačiji kraj njihove romanse u kome njih dve putuju u nepoznato, držeći se zajedno i lažući kako bi se zaštitile. Ovo je predivna priča o njihovoj ljubavi u svetu koji ne želi da ih vidi ili prihvati.