Poziv za psihodramske radionice

psihodrama labris beograd lgbt
Poziv za psihodramske radionice

Drage,

Od septembra počinjemo novi ciklus psihodramskih radionica u Labrisu pod nazivom „Osnažene i hrabre“. Radionice psihodrame Labris organizuje u saradnji sa Ksenijom Forca i Draganom Đukić koje su na završnoj godini edukacije za psihodramske savetnice u Regionalnoj Asocijaciji za Psihodramu i Integrativnu Psihoterapiju – RAIP (www.raip.edu.rs).  Na radionicama uz pomoć tehnika psihodrame istražujemo teme koje mogu doprineti našoj kreativnosti i spontanosti. Bavimo se osnaživanjem naših unutrašnjih resursa kao i osvešćivanjem blokada u ostvarivanju kvalitetnih odnosa sa sobom i drugima.

Teme koje želimo zajednički da istražujemo u narednom ciklusu su:

  • Značajne žene u našim životima: rolemodeli koji su me osnaživali
  • Ja i drugi: postavljanje i održavanje sopstvenih granica
  • Identiteti i životne uloge koje me čine snažnom
  • Prepoznavanje i prihvatanje sopstvenih emocija u značajnim odnosima
  • Moje telo i ja
  • Zaključna radionica: Moje snage i kapaciteti

Na ovim radionicama iskustvenog karaktera imaćete priliku da se upoznate sa grupnom i dinamičnom metodom radioničarskog i terapijskog rada, psihodramom. Psihodramske tehnike i metode omogućavaju istraživanje i rešavanje problema i prepreka koji nas ograničavaju, čine manje funkcionalnim i nezadovoljnim.

Da bi učestvovale na radionicama potrebno je da popunite prijavu koju šaljemo u prilogu. Ova vrsta rada zahteva ograničen broj osoba i kontinuitet rada u grupi. Molimo vas da prijave pošaljete do 15.09.2018. Nepotpune prijave neće biti razmatrane. Ako ste već popunile prijavu u prethodnom ciklusu, nije potrebno da ponovo popunjavate prijavu, već samo da nas obavestite o tome da li želite da nastavite da dolazite na radionice. O učešću i tačnom datumu radionice obavestićemo vas po prijemu prijave. Radionice će trajati 4h sa jednom pauzom, u periodu od septembra do decembra 2018. Radionice su namenjene nekliničkoj populaciji.

Voditeljice radionica:

Ksenija Forca - dugogodišnja aktivistkinja u ženskim/feminističkim grupama, psihodramska edukantkinja pod supervizijom. Bavi se pitanjem ženskog tela i seksualnosti više od 7 godina, iskustveno i teorijski. Radionice koje je osmišljavala i izvodila prošlo je više od 500 žena.

Đukić Dragana – apsolventkinja psihologije i psihodramska edukantkinja pod supervizijom. Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa marginalnim grupama, kao i u sprovođenju različitih radionica i treninga.
 

Šta je to psihodrama?

Psihodrama je grupni psihoterapijski metod akcionog tipa. Terapijski postupci koji se u psihodrami koriste oslanjaju se na scensku ekspresiju, uz korišćenje dramskih tehnika i grupne dinamike. Osnivač ovog, širom sveta bogato zastupljenog metoda, je Jakob Levi Moreno. Značajan doprinos u nadogradnji istog dala je Zerka Moreno. Moreno govori o psihodrami kao o veoma specifičnom i unikatnom načinu razmišljanja i delanja. Psihodramom se istražuje psihološka „istina“ učesnika i učesnica, ona se bavi međuljudskim odnosima kao i privatnim, doživljajnim svetom. Centralna teorija u okviru psihodramske psihoterapije je teorija uloga. Moreno je verovao da ne postoji normalno i patološko već da se ljudsko psihološko zdravlje meri kontinuumom kreativnosti i spontanosti. Njegova osnovna ideja bila je da što je osoba kreativnija i što ima više spontanosti, to ima veći repertoar uloga u svom životu, te je mentalno i duševno bogatija.

Prijavu možete preuzeti ovde: