Feministička i lezbejska legenda Ivy Bottini: Memoari o ljubavi i aktivizmu

Feministička i lezbejska legenda Ivy Bottini: Memoari o ljubavi i aktivizmu

Legendarna feministička i lezbejska aktivistkinja Ivy Bottini nedavno je javno govorila o svojoj novoj biografskoj knjizi: "Oslobođenje Ivy Bottini - Memoari o ljubavi i aktivizmu."

 

 

Glumica, umetnica i aktivistkinja, koja sada ima 92 godine, borila se za ravnopravnost za žene i lezbejke najpre u Njujorku, da bi se 1971. godine preselila u Los Angeles i tamo nastavila sa svojim aktivizmom. Spisateljica knjige, Judith V. Branzberg, održala je inspirativni razgovor sa Ivy Bottini o njenom životu. Istakla je njene zasluge u nekim od istorijskih dešavanja na području aktivizma, između ostalog i to da je bila jedna od osnivačica čuvene organizacije NOW (National Organization for Women) te da je dizajnirala njihov logo koji se i dan danas koristi.
 
Ovaj razgovor poprimio je i ličnu notu kada se Ivy prisetila preplavljujućih osećanja koja je imala u odnosu na žene još u ranim godinama, ali i boli koja je došla jer je mislila da je jedina na svetu koja to na taj način oseća. Zaljubljenost prema ženama ju je i u bukvalnom smislu dovela do aktivizma kada joj je jednog dana njena koleginica, u koju je bila zaljubljena, rekla da stavi svoj potpis na jedan papir. To je i uradila. "Potpisala bih šta god da je zatražila", Bottini se našalila. 

 

 

Taj papir bio je formular za učlanjenje u organizaciju NOW, a to se sve dešavalo 1966. godine. Nakon toga, po prvi put je javno povela razgovor o uključivanju lezbejki u rad ove organizacije, pod nazivom "Da li je lezbejstvo feminističko pitanje?". Ovaj razgovor je doveo do toga da bude ignorisana u daljem radu organizacije kroz neko vreme, ali je podiglo vidljivost ove teme te dovelo do toga da je NOW, na svojoj godišnjoj konferenciji u Kaliforniji 1971. godine, izdalo javno javno saopštenje da su sve lezbejke dobrodošle. Ona lično je na toj konferenciji dočekana sa gromoglasnim aplauzom. 

Pogledajte intervju sa Ivy Bottini u kojem reflektuje feministički pokret sada, u kojem govori o tome kako lezbejke nisu dovoljno validirane za svoju podršku gej muškarcima tokom AIDS krize te kako planira da prenese svoj buntovnički duh u svoj nov dom na Floridi. 

https://cdnapisec.kaltura.com/index.php/extwidget/preview/partner_id/219...

Izvor: Advocate 
Prevod: Labrisice