Protest u Beogradu zbog ubistva ruske aktivistkinje Yelene Grigoryeve

Protest u Beogradu zbog ubistva ruske aktivistkinje Yelene Grigoryeve

U Beogradu je u četvrtak, 25. jula, održan protest ispred Ambasade Ruske Federacije povodom ubistva aktivistkinje za LGBTI prava, Yelene Grigoryeve. 

Aktivistkinje i aktivisti, između ostalog i Labrisice, su se okupili/e ispred ambasade uz zahtev za brzo reagovanje i pronalazak počinitelja što pre. Nosili/e su transparente sa porukama na ruskom i srpskom jeziku, poput: “Stop teroru LGBT+ osoba u Rusiji”, “Sećamo se Yelene Grigorijeve”, “Lezbejke u Rusiji su naše sestre”.

Podsećamo, Yelena Grigoryeva pronađena je mrtva 21. jula sa ranama od uboda nožem, u svom stanu u Sankt Peterburgu. Ona je bila članica Saveza za jednakopravnost heteroseksualaca i LGBT osoba, međutim policija nije potvrdila da je Yelena zbog aktivizma. S druge strane, njeni prijatelji i kolege kažu da je Grigoryeva u više navrata bila ugrožena zbog njenog aktivizma, te da su pretnje prijavljene policiji, ali da ništa nije učinjeno po tom pitanju. 

Osim borbe za LGBTIQ prava, Grigoryeva se protivila ruskoj aneksiji Krima, lošem tretmanu zatvorenika/ca i ostalim kršenjima ljudskih prava.

Ime Yelene Grigoryeve kružilo je mesecima na internet listi za odstrel pod nazivom “Saw” (eng. testera). Ona je ubijena četiri dana nakon što je web stranica na kojoj se lista nalazila zatamnjena.

Lista "Saw" počela je kružiti po ruskim sajtovima i društvenim medijima ranije ove godine, a ime je preuzeto iz serije američkih kultnih horora. Na njemu je bilo na desetine imena ruskih gejeva, lezbejki, aktivista/kinja, novinara/ki i onih koji/e podržavaju LGBT zajednicu, a posetitelji/ke su ohrabrivani da ih "ulove".