Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije - IDAHOBIT

ljubav je zakon
Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije - IDAHOBIT

Svetska zdravstvena organizacija je 17. maja 1990. godine zvanično uklonila homoseksualnost sa liste bolesti i mentalnih poremećaja. Zbog toga se ovaj datum, 17. maj, obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije - IDAHOBIT. Tog dana širom sveta slavi se različitost i borba za jednaka prava LGBTI osoba, a Srbija jedna od oko 130 zemalja gde se ovaj dan obeležava javnim događajima.
                                        
Ove godine Labris obeležava IDHOBIT nizom aktivnosti.

U nedelju, 16. maja u 14 časova na Trgu Nikole Pašića okupili su se aktivisti i aktivistkinje, kao i saveznici u borbi za prava LGBTI osoba koji su biciklističkom vožnjom kroz Beograd, uz podršku udruženja “Ulice za bicikliste” proslavili ovaj dan, uz poštovanje epidemioloških mera.

 

 

U ponedeljak, 17. maja na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, u 18 časova održaće se Delikatesni ponedeljak u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanovića 4). Prikupljeni novac od bonova za hranu biće doniran Solidarnoj kuhinji, za zabavu će biti zadužene Tetke, a muziku će puštati Anja the Batman i Jovijah. Takođe, organizacija Potent će omogućiti, u okviru događaja, besplatno testiranje na HIV, hepatitis C i sifilis.

 

 

Događaj će zbog bezbednosti biti održan na otvorenom, u bašti KC Grada, a organizatori su Beograd Prajd, Da Se Zna!, Civil Rights Defenders, Labris, Geten, Potent, Duga i ERA.

Od prvog obeležavanja ovog dana, 2005. godine, dodati su različiti identiteti u okviru naziva ovog dana. Ove godine Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava poziva da se doda i slovo “L” u akronim ovog međunarodnog dana, kako bi se na vidljiv lezbejski identitet i kako bi se smanjila marginalizacija lezbejki kroz istoriju. Smatramo da je vreme da se IDAHOBIT preobrazi u IDAHOBLIT i pruži ženama koje vole žene priznanje i poštovanje koje zaslužujemo.

Podsećamo vas da tokom meseca maja i juna pratite Labrisovu kampanju na društvenim mrežama, na Fejsbuku i Instagramu tokom koje ćemo govoriti o institucionalnim iskoracima na polju LGBTI prava u Srbiji kao i o realnostima života istopolnih parova, uz heštegove  #ljubavjezakon i #labrisovimstazamazakona u okiru zagovaranja za Zakon o istopolnim zajednicama.