Međunarodni dan ponosa u Srbiji: Ljubav je zakon!

Međunarodni dan ponosa u Srbiji: Ljubav je zakon!

Mesec jun svake godine obeležava se kao mesec ponosa u čast doprinosa društvu lezbijki,homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih (međupolnih) i drugih ljudi različitih seksualnih i rodnih identiteta. Na današnji dan 1969. počela je Stounvolska pobuna koja se smatra začetkom modernog pokreta za oslobođenje LGBTI osoba koje su ustale protiv surove policijske represije i sistemske diskriminacije i nasilja. U Srbiji je Međunarodni dan ponosa prvi put obeležen 2010. godine spuštanjem zastave duginih boja, koja je simbol borbe za prava LGBTI osoba, sa zgrade Zaštitnika građana. Sledeće, 2011. godine platno duginih boja razvijeno je sa zgrade Ministarstva za ljudska i
manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

 

 

Na šta smo ponosni? - Ponosni smo na to što se urpkos svemu i baš zbog svega volimo i podržavamo, mi, pripadnici i pripadnice LGBTI zajednice. Volimo i podržavamo jedni druge, naše prijatelje, članove porodice, članove društva koji nisu LGBTI. Živimo i postojimo u svojim istopolnim zajednicama i želimo da gradimo novi svet, takav da će u njemu svako imati pravo da voli i da bude voljen.

Na šta nismo ponosni? - Nismo ponosni na to što i u godini pandemije, koja je bila teška za sve, a posebno za marginalizovane grupe, kada smo se nadali da ćemo svi biti solidarni, i dalje smo doživljavali nasilje i diskriminaciju. Ulica, porodica, škola, kafići - bila su mesta gde smo napadani i ponižavani.

Takvoj atmosferi u Srbiji doprinosi i to što smo ne samo faktički, već i zakonski zvanično određeni kao građani drugog reda time što se naša realnost života kao istopolnih parova ne prepoznaje. Iako su napravljeni neki koraci ka poboljšanju položaja LGBTI osoba, Srbija i dalje nije usvojila Zakon o istopolnim zajednicama, čime bi jasno stavila do znanja da svi oni koji imaju iste obaveze koje ispunjavaju prema ovoj državi, kao bilo koji strejt par, imaju i jednaka prava. Zbog toga zahtevamo od države hitno usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama kako bismo zvanično, a ne samo kroz obećanja,
načinili važan korak ka društvu u kome se u punoj meri poštuju ljudska prava, a Srbija sigurno okruženje za sve one koji su drugačijeg seksualnog identiteta.

Povodom Međunarodnog dana ponosa donosimo kratak VIDEO koji govori o važnosti usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama. Gejevi i lezbejke u Srbiji govorili su o svoijm željama i nadanjima. Oni su jednostavni - da se pravno regulišu postojeće stvari, da budu jednaki kao i svi drugi građani, da kada im se partner/ka razboli mogu da je posete u bolnici i da budu dostojanstveni.

Pozivamo vas da ispratite Labrisovu kampanju koja se nalazi na društvenim mrežama, na Fejsbuku i Instagramu tokom koje smo govorili o institucionalnim iskoracima na polju LGBTI prava u Srbiji kao i o realnostima života istopolnih parova, uz heštegove #ljubavjezakon i #labrisovimstazamazakona.

 

 

Foto: Tamara Gavrilović