Kampanja za promociju mreže "Ponosno na poslu"

Kampanja za promociju mreže "Ponosno na poslu"

Labris je krajem oktobra pokrenuo onlajn kampanju „Otvoreno za sve” sa ciljem uvezivanja sa biznisima koji podržavaju (ili su voljni podržati) LGBTI osobe kroz javno iskazivanje podrške i interne politike koje su otvorene za sve. Ova kampanja promoviše načine na koje možete biti „otvoreniji”, kao i konkretne benefite za poslodavce kada podržavaju prava LGBTI zajednice i drugih ranjivih grupa. Kroz svoje dosadašnje aktivnosti i kampanju, Labris teži da motiviše što veći broj biznisa i poslodavaca da se pridruže njihovoj mreži „Ponosno na poslu”.

Kako bi se što veći broj biznisa i poslodavaca odazvao pozivu da se pridruže mreži, odlučile smo početkom ove godine lansirati nastavak kampanje. Stvaranjem okruženja u kojem se svi zaposleni osećaju poštovano, prihvaćeno i uključeno, predstavnici biznisa će moći da povećaju produktivnost, moral i zadržavanje talenata, maksimalno koristeći svoj poslovni potencijal.

Zakonodavne odredbe inkluzije na radnom mestu imaju za cilj zaštitu položaja svih zaposlenih, ali je legalno-determinisana jednakost nedovoljna za suzbijanje diskriminacije.

Četiri faktora diskriminacije utiču na nebezbednost, a nisu uređena zakonom:
➡️ Zaštitne odredbe se odnose samo na poslovni prostor, i aktivnosti striktno uvezane sa poslom, ali se ne odnose na privatne relacije, uključujući i onlajn korespodenciju među zaposlenima,
➡️ Zaposleni retko prijavljuju kršenja zaštitnih odredbi iz straha od poslovnih posledica,
➡️ Često se diskriminacija odvija u suptilnim oblicima, koje zakon ni ne prepoznaje, a čine da se zaposlene osobe ne osećaju bezbedno, niti prihvaćeno.
Zato je važno da razumemo da je diskriminacija na radnom mestu nešto protiv čega se svakog dana moramo boriti, ličnim postupcima davati pozitivan primer, a ne oslanjati se isključivo na legalne izvore zaštite.