Lezbejski dan vidljivosti

labris beograd dan vidljivosti lezbejki
Lezbejski dan vidljivosti

Danas, 26.aprila, je Dan vidljivosti lezbejki. Ovaj datum se počeo obeležavati 2008. godine u SAD-u.

Na današnji dan želimo da slavimo sve različitosti žena koje vole žene, ali i da skrenemo pozornost na one među nama koje su krajnje nevidljive, koje su višestruko diskriminisane zbog boje kože, fizičkog ili mentalnog invaliditeta, ili bilo kojeg drugog ličnog svojstva. Cilj nam je da slavimo lezbejke, ali i da pokažemo solidarnost sa svim ženama u našoj zajednici.

Ovim povodom Labrisice su pripremile podkast u saradnji sa BeFem-om i uz podršku organizacije Astraea - Lesbian Foundation for Justice. Gošće podkasta su Labrisica Aleksandra Gavrilović i ex-Labrisica Jelena Vasiljević, koje ističu probleme s kojima se lezbejke svakodnevno susreću, nepostojanje zakona koji bi pravno regulisao položaj istopolnih parova i porodica, kao i nevidljivost lezbejki majki i neprepoznavanje njihovih porodica, kao takvih. 

Takođe, od 17h imate priliku da na lajvu Labris instagram profila [@labris_beograd] čujete (ali i pitate) sve što vas je zanimalo o lezbejskoj egzistenciji i aktivizmu u Srbiji u razgovoru sa Zoe Gudović, umetnicom, aktivistkinjom i lezbejkom.

Slavite sebe i svoje različitosti ne samo danas, već svaki dan!