Mesec ponosa

Mesec ponosa

Juče, 1. juna, je počeo Mesec ponosa. Mesec ponosa je promocija samopotvrđivanja, dostojanstva, ravnopravnosti i povećane vidljivosti lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i interseks (LGBTI) osoba. Ponos, za razliku od sramote i socijalne stigme, prevladavajući je pogled u većini pokreta za LGBTI ljudska prava.

Mesec jun izabran je za Mesec LGBTI ponosa u čast Stounvolske pobune, koja se dogodila krajem juna 1969. godine. Kao rezultat toga, tokom ovog meseca se održavaju mnogi događaji kojima se prepoznaje uticaj koji je LGBTI zajednica imala na svet.

Storme DeLarverie (1920 - 2014) bila je buč lezbejka čija je svađa s policijom, prema mnogim očevicima, bila varnica koja je pokrenula nerede u Stounvolu 27. juna, te podstakla mnoštvo na akciju. Storme je bila poreklom Afro-Amerikanka. Poznata je kao Roza Parks LGBTI zajednice.

Uloga DeLarverie u pokretu za oslobođenje LGBTI zajednice trajala je dugo nakon pobune 1969. godine. U 1980-im i 1990-im radila je kao izbacivačica u nekoliko lezbijskih barova u Njujorku (jedan od njih je bio i Vilidž). Bila je članica Udruženja veterana/ki u Stounvolu, gde je obnašala dužnosti načelnice za bezbednost, ambasadorke, a od 1998. do 2000. godine i potpredsednice. Bila je redovna na paradama ponosa. DeLarverie je decenijama služila zajednici kao dobrovoljka ulične patrole, i samoprozvana „čuvarka lezbejki u Vilidžu“.

Danas, nažalost, živimo u svetu u kojem su rasizam, seksizam, mizoginija, lezbofobija, homofobija, transfobija i ksenofobija normalizovani i sveprisutni. Svedoci i svedokinje smo trenutnih dešavanja u SAD. Međutim, sada je najbitnije pokazati da nismo neutrani/e, već naprotiv da ćemo se boriti protiv svih oblika opresije u modernom društvu i vrlo glasno iznositi svoje mišljenje, te biti solidarni!

Ne zaboravimo da su naša prava osvojile osobe Afro-Američkog porekla pre više od pola veka odlučivši da stanu u kraj mržnji i nasilju sa kojim su se svakodnevno suočavale. Zato i slavimo Mesec ponosa, a naša borba traje!

Budimo hrabri/e, borbeni/e i solidarni/e uvek!

Srećan nam Mesec ponosa!