Saopštenje povodom govora mržnje i poziva na nasilje

Saopštenje povodom govora mržnje i poziva na nasilje

Ovim putem Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava i Konsultacije za lezbejke izražavaju duboku uznemirenost i zabrinutost povodom govora banatskog episkopa Nikanora, u kome je pozvao na široku primenu oružanog nasilja protiv učesnica i učesnika predstojećeg Europrajda i njihove dece. Takođe najoštrije osuđujemo govor mržnje protiv premijerke Ane Brnabić na osnovu njenog društvenog porekla i seksualne orijentacije, što je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima koje Ustav Republike Srbije garantuje svojim građankama i građanima.

Nedopustivo je da bilo koja lezbejka, uključujući i premijerku, doživljava ovakav govor mržnje, uključujući i širenje neproverenih informacija o njenom i privatnom životu njene partnerke i sina. Napad na porodicu premijerke napad je na svaku od nas koja živi u lezbejskoj porodici.

Nedopustivo je da u sekularnoj državi visoki zvaničnici Srpske pravoslavne crkve ostaju nekažnjeni za širenje govora mržnje i poziv na fizičko nasilje! Stoga zahtevamo hitnu reakciju nadležnih i pozivamo Republičko javno tužilaštvo da ispita postojanje krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti i podsticanje na činjenje zločina iz mržnje.

Upozoravamo da ovakav čin predstavlja kontinuitet politike Srpske pravoslavne crkve od koje zahtevamo da prestane sa praksom širenja diskriminacije i mržnje na osnovu seksualne orijentacije i etničkog porekla.