WLW FESTIVAL - festival lezbejske umetnosti i aktivizma

WLW FESTIVAL - festival lezbejske umetnosti i aktivizma

Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava u saradnji sa udruženjem Dugina Iskra organizuju prvi po redu WLW umentički festival u Beogradu, koji će se održati od 14. do 16. septembra u okviru manifestacije Europrajd 2022. 

Festival će biti otvoren izložbom „Naša 4 zida“ autorki Minje Pavolović i Jelena Vasiljević. Ova izložba prikazuje svakodnevnicu istopolnih parova u Srbiji i pojedine fragmente života osoba čiji odnosi nisu vidljivi za pravni okvir u Republici Srbiji, niti tolerisani u heteropatrijarhalnom društvu u kome živimo. 

Tokom festivala imaćete priliku da vidite različite umetničke radove žena koje vole žene, kao i da čujete različita iskustva umetnica iz Srbije i regiona koje se bave različitim umetničkim formama - slikarstvom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom, muzikom i dr, a pored umetničkog dela programa, tokom festivala ćemo se baviti istorijom i budućnošću WLW pokreta, kako u Srbiji tako i u našem regionu, ali i celoj Evropi. 

“Nedostaju nam prostori gde lezbejski i životi kvir žena, kao i njihova umetnost može da se vidi u svojoj autentičnosti. Ovaj festival pokrenut je u želji da tih prostora bude više u našem regionu, ali i u želji da podstaknemo stvaralaštvo LBQ žena. Umetnost ima moć da aktivistički menja percepcije, transformiše svakodnevicu, povezuje sličnosti ali i približava ono što je udaljeno i manje poznato. Ovaj festival skroman je pokušaj da iniciramo susrete i vidimo gde će nas to odvesti”, rekla je Aleksandra Gavrilović iz organizacije Labris.

 

WLWartfest prima prijave od novih i afirmisanih umetnica i fotografkinja za svoju izložbu fotografija “Žene koje vole žene”

 

 

Nove i afirmisane umetnice i fotografkinje, sa teritorije Republike Srbije, su pozvane da dostave do tri fotografije koje kreativno prikazuju aspekte onoga što danas znači biti žena koja voli žene, koje će biti deo grupne izložbe.

Mesto i datumi: Prostor Miljenko Dereta – Beograd, 14. do 16. septembra, u okviru manifestacije Europrajd 2022.

Rok za dostavljanje: Svoj predlog možete predati do 5. septembar 2022. u ponoć (GMT+2)

Kako poslati: Pošaljite sve potrebne materijale za prijavu na konkurs@rainbowignite.org

Kotizacija: 0€

Nagrade: Prvo mesto - 200€; drugo mesto - 100€ i treće mesto 50€

Potrebni materijali: 

  • Biografija sa imenom i prezimenom, državom i gradom prebivališta, kontakt podaci.

  • Fotografija (maksimalno 3) sa naslovom, opisom, izjavom, godinom i lokacijom (JPG, 72dpi, 1500 piksela najduže dimenzije)

Fajlovi moraju biti naslovljeni imenom fotografa i uzastopnim brojem slike.

Izbor: Sve prijave će pregledati i oceniti naš žiri u sastavu: Marija Piroški, Tamara Patel, Jelena Vasiljević, Vanja Banković i Sandra Sević, će izabrati najbolje fotografije na osnovu originalnosti, kompozicije, izraza teme i ličnog izraza.

Samo odabrani umetnici biće obavešteni do 10. septembra 2022. Sve odabrane fotografije biće deo grupne izložbe “Žene koje vole žene” i žiri će izabrati tri najbolja rada. Sve odabrane fotografije biće predstavljene u zvaničnom katalogu.

Upotreba: Digitalni fajlovi odabranih fotografija biće korišćeni u medijske i reklamne svrhe i mogu biti istaknuti na veb stranici Labrisa i na nalozima društvenih mreža organizatorki WLWartfesta. Organizatorke festivala (Labris i Dugina Iskra) zadržavaju pravo prikazivanja, umnožavanja i objavljivanja u bilo kom mediju, bilo koje prijave, bez plaćanja, isključivo u svrhu izložbe “Žene koje vole žene” – ove i narednih godina – i njene promocije i publiciteta.

Važno: Izaberite fotografije koje najbolje predstavljaju vašu praksu i pripremite pisanu izjavu o svom radu. Fotografije se mogu snimati u bilo kom formatu, bilo kojom kamerom, na filmu ili digitalno, crno-belo ili u boji.

Za štampanje i veličinu odabranih fotografija biće zaduženi organizatori WLWartfesta.

Ako imate dodatnih pitanja, pišite nam na konkurs@rainbowignite.org

 

Program festivala lezbejske umetnosti i aktivizma​

 

Sreda, 14.09.2022.

18.00 Otvaranje festivala i obraćanje organizatorki

18.15 - 18.30 Otvaranje izložbe stripa, crteža i grafika: Helena Janečić

18.30 - 19.00 Koktel

Katarina Ranković i Ljubica Damčević

19.00 - 20.00 StandUp: Marina Orsag 

 

Četvrtak, 15.09.2022.

16.00 Otvaranje izložbe fotografija: Naša 4 zida 

16.45 - 17.00 Dodela nagrada za najbolje fotografije

17.00 - 18.30 Tribina: Umetnost kao aktivizam

Panelistkinje: Helena Janečić, Marina Orsag, Jelena Anđelovska

18.30 - 19.00 Osveženje

19.00 - 21.00 Tribina: A šta ćemo sad: Budućnost lezbejskog aktivizma u regionu i Evropi

Moderacija: Dragana Todorović

22.00 WLW žurka @Zappa barka

 

Petak, 16.09.2022.

17.00 - 19.00 Laboratorija WLW zvuka: Anamarija Tumbas - "Stroberiz"

17.00 - 19.00 Laboratorija WLW poezije “Ko kaže da je jednostavno”: Jelena Anđelovska

19.30 - 21.30 Laboratorija pokreta - Ples slobode: Vera Erac

19.30 - 21.30 Tattoo laboratorija: Kristina Kastelec

21.30 - 22.00 Proglašenje pobednika #wlwartfest online izazova

Oslikavanje murala: Ivona Medić