Albanija: Istražiti pretnje Dženi Karaj

Albanija: Istražiti pretnje Dženi Karaj

Istaknuta albanska borkinja za ljudska prava Dženi Karaj dobila je pretnje smrću, nakon što je podržala pokušaj lezbejskog para da registruje svoje ćerke bliznakinje
17.06.2021

Nakon što je Dženi Karaj zajedno sa svojom organizacijom Aleanca LGBT odlučila da podrži pokušaj lezbejskog para da se registruju kao roditelji svojih ćerki bliznakinja, počela je da dobija na stotine pretnji.

- Poruka koje je primila ima mnogo i neuobičajeno su brutalne, kaže Mina Skouen, koja je odgovorna za jednaka prava i nediskriminaciju u norveškom Helsinškom odboru.

 

 

Treba te obesiti na sred Tirane

Karaj se preti ubistvom i silovanjem, a nekoliko poruka pozivaju na njeno javno pogubljenje. Ovo su samo neke od poruka koje je primila u proteklih nekoliko dana:

- Uhvatićemo te, vezaćemo ti ruke i noge kanapom i vući ćemo te sa dvoja kola na sred trga, da ti rasporimo telo na dva dela.

- Zaslužuješ gasnu komoru, lezbačo. Sramotiš naše društvo. Jebi se.

- U slučaju da silujem Dženi Karaj i njene prijatelje, zašto bi me tad nazivali silovateljem a ne žigolom.

Takođe je bila izložena homofobnom govoru mržnje od strane novinara, kada je učestvovala na TV programu kako bi razgovarala o ovom slučaju.

 

Anisin i Elidin slučaj

Ćerke bliznakinje para Anise i Elide po albanskom zakonu mogu samo da se registruju na osnovu biološke majke. Upravo to Aleanca LGBT želi da ospori na sudu.

- Pronalaženje načina za stvaranje pravnog okvira za istopolne porodice igra važnu ulogu u osiguravanju najboljeg interesa deteta, i očuvanja prava na porodicu i privatan život, kaže Skouen.

- Suđenje u vezi ovog slučaja je legitiman način osporavanja pravnog presedana. Činjenica da samo jedan od roditelja može da bude legalno prepoznat, ostavlja porodicu u pravno ranjivoj poziciji.

 

 

Obezbediti zaštitu

Dženi Karaj je nedavno učestvovala u kampanji norveškog Helsinškog odbora Over the rainbow, a Aleanca LGBT je partner NHC-a  poslednje tri godine. Organizacija je dobro prepoznata, kako u Albaniji, tako i internacionalno, zbog svog predanog i kvalitetnog rada na polju ljudskih prava.

- Mi smo ozbiljno zabrinuti za sigurnost Dženi Karaj, kao i drugih ljudi umešanih u ovaj slučaj, kaže Skouen.

Nasilje motivisano mržnjom široko je rasprostranjeno u Albaniji, a pretnje mogu preći u dela. Još koliko sinoć, jedna trans žena brutalno je napadnuta u Tirani od strane deset dečaka koji su dovikivali uvrede, poput onih koje bujaju na socijalnim mrežama.

- Policija bi trebalo da sprovede podrobnu i učinkovitu istragu pretnji upućenih Dženi, kao i napada na LGBTI zajednicu, i da osobe koje iza toga stoje pozove na odgovornost. Takođe tražimo da preduzmu neophodne mere predostrožnosti, kako bi obezbedili ličnu sigurnost Dženi Karaj, njenoj porodici i kolegama, kaže Skouen.

- Na kraju, ohrabrujemo albanske vlasti da javno poruče da ovaj vid uznemiravanja borkinja i boraca za ljudska prava neće biti tolerisan u Albaniji.

 

Izvor: nhc.no
Prevod: J. Aleksić