Škotska postaje prva zemlja na svetu koja uvodi LGBTI teme u nastavni program   

lesbians labris beograd lgbt_flag
Škotska postaje prva zemlja na svetu koja uvodi LGBTI teme u nastavni program   

Aktivisti smatraju novi inkluzivni školski program "istorijskom pobedom"

Škotska će postati prva zemlja na svetu koja će uvesti u nastavni program učenje o LGBTI pravima. 
U državnim školama će biti obavezno podučavati učenike/ce na teme istorije LGBTI pokreta, homofobije i transfobije, LGBTI identiteta, a nakon što su ministarstva u potpunosti prihvatila preporuke radne grupe koju je predvodila kampanja "Vreme je za inkluzivno obrazovanje"(TIE). Neće postojati mogućnost nikakvih izuzetaka od ove odluke. 
 
Jordan Daly, osnivač TIE kampanje, rekao je: "Ovo je ogromna pobeda naše kampanje i istorijski trenutak za našu zemlju. Škotska je prva zemlja na svetu koja implementira LGBTI inkluzivno obrazovanje kroz državne škole. To šalje snažnu poruku svim mladim LGBTI ljudima da su oni vrednovani i važni ovde u Škotskoj."

Istraživanje koje je rađeno za potrebe TIE kampanje pokazalo je da je 9 od 10 mladih ljudi u Škotskoj preživelo neki oblik homofobije u školi, a njih 27% prijavilo je da su pokušali suicid nakon što su bili maltretirani. Istraživanje je takođe pokazalo da postoji jako malo razumevanja i dosta predrasuda u školama ka interseks ljudima.  

Potpredsednik vlade John Swinney rekao je da Škotska već jeste poznata kao jedna od najprogresivnijih evropskih država kad su u pitanju LGBTI prava i jednakost i dodao da je presretan  što može najaviti da će biti i prva zemlja sveta koja u nastavnom programu ima i učenje o LGBT pravima i istoriji. "Naš obrazovni sistem mora pomoći svima da postignu svoj puni potencijal. Upravo zbog toga od presudne je važnosti da školski program bude raznovrstan, baš kao što su to i učenici/e u školama."

Škotska je, i pored ovoga, oduvek rangirana kao jedna od najboljih zemalja Evrope po pitanju pravne zaštite LGBTI osoba, iako je dekriminalizovala homoseksualnost tek 1980. godine, 13 godina nakon Engleske.  

Izvor: The Guardian
Priredile: Labrisice