Švajcarska proglasila homofobiju i transfobiju ilegalnim, poredi ih sa rasizmom

flag rainbow lgbt labrisbeograd
Švajcarska proglasila homofobiju i transfobiju ilegalnim, poredi ih sa rasizmom

Osobe koje prekrše ovaj zakon suočavaju se sa kaznom od tri godine zatvora.

Švajcarska je promenila svoj krivični zakon na način da je predvidela kazne za osobe koje ispolje homofobično i trasfobično ponašanje, podjednako kao da su ispoljile rasističko ponašnje. 

Skuština Švajcarske je glasala 118 naspram 60 glasova za ovu izmenu u krivičnom zakonu, a osobe koje prekrše ovu zakonsku odredbu suočavaju se sa kaznom od tri godine zatvora. 

Mathias Reynard, koji je i predložio ovu izmenu, na svom Twitter profilu napisao je: "Pobeda! Ogroman uspeh za ljudska prava! Homofobija nije mišljenje, to je zločin. 1 od 5 LGBT osoba pokuša suicid, polovina njih već pre 20. godine. Ova pobeda šalje jasnu poruku."

Rene Schegg, generalni sekretar organizacije Pink Cross rekao je: "Ovo je jako bitan korak koji će verovatno vratiti Švajcarsku na bolje mesto na rang listi Međunarodne asocijacije LGBT osoba, gde je trenutno na 22. mestu, iza Estonije i Mađarske."

Mathias Reynard je potvrdio da je sledeći korak uvođenje mogućnosti za bračnu jednakost u Švajcarskoj. Ova zemlja od 2007. godine ima mogućnost sklapanja istopolnih registrovanih partnerstava, ali LGBT parovi nemaju iste mogućnosti po pitanjima poreza, veštačke oplodnje, socijalne zaštite i usvajanja dece. 

Izvor: www.gaytimes.co.uk
Prevod: Labrisice