12 lezbejki koje su kreirale istoriju

12 lezbejki koje su kreirale istoriju

Kao LGBT osobe možemo zahvaliti ovim ženama na tome što su napravile proboj u normalizaciji lezbejske egzistencije u društvenim, političkim i profesionalnim kontekstima. Ne samo da su neverovatno talentovane i hrabre, već su i srušile barijere za žene i lezbejsku zajednicu generalno. U čast Meseca ženske istorije, donosimo vam listu od 12 revolucionarnih ekspertkinja koje su pridonele tome da budućnost bude ženska. 

Sally Ride

Nakon što je u tajnosti delila predivnih 27 godina ljubavi sa svojom partnerkom Tammy O’Shaughnessy, ova NASA astronautkinja se autovala na sahrani svoje partnerice 2012. godine. Pored toga što je prva javno poznata lezbejka astronautkinja i prva žena u kosmosu, osnovala je i NASA Istraživački centar i bila njegova prva direktorka. Sally Ride i njena zaostavština osnažuju mnoge žene koje streme tome da dostignu ravnopravnost u dominantno muškim profesijama. 

Angela Davis

Profesorka, javna figura u ljudskopravaškom aktivizmu i feministička autorka Angela Davis rekla je ''Out'' magazinu da se identifikuje kao lezbejka, tokom intervjua koji je obavljen 1997. godine. Nastavila je da bude inspirativna figura aktivistkinjama i feministkinjama, a nedavno se pojavila kao govornica u dokumentarnom filmu ''13th''.

Jane Addams

Istraživači su došli do uverljivih dokaza da je Mary Rozet Smith bila dugogodišnja lezbejska ljubav Jane Adams. 1931. godine, Jane Adams je bila prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, za uspostavljanje prvog društvenog centra za nisko plaćene radnike i radnice i novopridošle imigrante i imigrantkinje . Nobelovu nagradu je dobila zajedno sa Ellen Gates Starr.

Eleanor Roosevelt

Najviše je poznata po tome što je bila Prva dama SAD-a tokom Ruzveltovog predsedničkog mandata. Manje je poznato to da je imala romantične odnose sa drugim ženama. Postoji arhiva ljubavnih pisama koje je razmenjivala sa novinarkom iz Njujorka Lorenom Hickok, koju je upoznala tokom jednog intervjua. Postoji i pretpostavka o dubini njenog odnosa sa legendarnom pilotkinjom Ameliom Earhart, sa kojom je bila vrlo bliska. Bila je junakinja ženskog pokreta u dvadetim godinama prošlog veka, a i objavila je knjigu pod nazivom ''It's Up to the Women''. Zabeleženo je i da je rekla: ''Postala sam feministkinja više nego što sam mogla ikad zamisliti''. 

Pamela K. Chen

Prva javno identifikovana federalna sudkinja u SAD-u, azijskog porekla, postavljena na to mesto od strane bivšeg predsednika Baraka Obame, 2012. godine. Primila je nagrade ''Susan B. Anthony Award'' i ''U.S. Department of Justice Director’s Award'', za doprinos rešavanju problema trgovine ljudima.  

Ellen DeGeneres

Industrija zabave je zauvek promenjena kada je ona odlučila da kaže Americi da je njihovo, do tad omiljeno TV lice, zapravo lezbejka. Njeno autovanje lezbejkom bilo je toliko transformativno i uticajno na puno nivoa, dalo je glas LGBT zajednici. U prvi mah se susrela sa diskriminacijom od strane gledatelja i oglašivača svoje TV emisije, ali danas možemo reći da je ''The Ellen DeGeneres Show'' osvojila 36 Emmy nagrada i tokom 2016. godine produžena za još tri sezone, sve do 2020. godine. .

Laurel Hester

Njena partnerica Stacie Andree uspela je da ostvari pravo na nasleđivanje njene penzije, tri nedlje pre njene smrti, 25. januara 2006. godine. Ova sudska odluka utabala je put bračnoj jednakosti, koja se konačno desila 26. juna 2015. godine u svih 50 zemalja SAD-a, odlukom Vrhovnog suda da je zabrana istopolnih brakova neustavna. 

Barbara Jordan

Bila je revolucionarna kao prva lezbejka i Amerikanka južnoafričkog porekla koja je bila izabrana za kongresmenku SAD-a. Jordan je upoznala svoju partnericu Nancy Earl, sa kojom je bila 20 godina, tokom kampovanja šesdesetih godina prošlog veka. Tokom svog mandata u Kongresu Jordan je radila na legislativama koje su promovisale ženska prava, građanska prava i predložila zakonsko rešenje kojim bi se novčano vrednovao kućni rad žena. Probila je barijere čak i svojom smrću - postala je jedina Amerikanka južnoafričkog porekla koja je sahranjena među guvernerima, senatorima i kogresmenima na groblju u Teksasu. 

Tammy Baldwin

Tammy Baldwin bila je prva javno identifikovana lezbejka senatorka u istoriji SAD-a. Kada je imenovana senatorkom, Baldwin je rekla: ''Ovo je veliki dan za sve lezbejke u Americi, kao i za sve zajednice koje se ne uklapaju u sistem strejt belog bogatog muškarca izabranog u Kongres.'' Opisivala je sebe progresivnom, glasala protiv rata u Iraku, zalagala se za reformu zdravstvenoig sistema za LGBT osobe, borila se za ženska prava i podržavala prava manjina. 

Rachel Maddow

Prva lezbejka koja je voditeljka političke emisije u najgledanijem terminu u SAD-u. Takođe, bila je prva otvoreno gay osoba koja je dobila internacionalnu ''Rhodes Scholarship'' stipendiju. Uspela je da postigne rekord najveće TV gledanosti za svoj ''Rachel Maddow Show'', 14. marta 2017. godine, sa ukupno 4.13 miliona gledaoca na NBC-u, što je bio drugi po redu najveći rejting koji je ova televiziska mreža ikad imala. 

Barbara Gittings

Poznata kao majka pokreta za gej i lezbejska prava, počela je sa pionirskim LGBT aktivizmom  1950. godine, zajedno sa svojom partnerkom Tobin Lahusen, sa kojom je bila 40 godina zajedno. Uz mnoga druga njena postignuća, bila je ključna figura u uklanjanju homoseksualnosti sa liste mentalnih bolesti Američkog psihijatrijskog udruženja. 

Sappho

Pružajući glas lezbejskoj ljubavi u davnoj istoriji, ova Grčka pesnikinja sa ostrva Lesbosa prosula je svoje žudnje na papir koji je delimično preživeo vreme. I pored nedovoljno znanja o kontekstu, nemoguće je izostaviti lezbejsku prirodu ovakvih reči, nađenih u njenim spisima: ''Afrodita me je prevazišla u čežnji za devojkom.''

Izvor: afterellen.com
Prevod: Labrisice