Amerika Čavez - Marvelova lezbejska latino superjunakinja

Amerika Čavez - Marvelova lezbejska latino superjunakinja

Amerika Čavez (America Chavez) ruši barijere u svetu stripa i izvan njega. Ona je prva latino lezbejka superjunakinja sa sopstvenom serijom stripova. 

Ko je Amerika? 

Ima 18 godina, još se naziva i Mis Amerika, ima dugačku talasastu kosu i outfit koji čini jakna sa prugama i zvezdicama. Pohađa Univerzitet Sotomayor, a u pauzama predavanja vodi borbe sa zlim neprijateljima.  
Ona nije tipična heroina i nije latino žena kakvu obično vidimo na ekranu. 

Lik Mis Amerike kreiran je 2011. godine od strane Joe Casey i Nick Dragotta i bio je redovan lik u Marvelovim Mladim osvetnicima i Ultimativnim serijama. 
Sada, ona ima sopstvenu seriju stripova koja je počela da izlazi prošlog meseca. Strip, napisan od strane Gabby Riviera, uz umetnički doprinos Joe Quinones, prikazuje Ameriku kako se naizmenično bori protiv zlikovaca i uživa sa svojim prijateljima. 
Ukoliko stavimo sa strane njenu izvanrednu brzinu, snagu i mogućnost da zadaje višedimenzionalne udarce, Amerika je samo tinejdžerka koja se trudi da dokuči stvari u svom životu. 
I sudeći po prvim reakcijama, fanovi se slažu u tome da je Marvel napravio odličnu stvar. 
''Ona je tako snažna i opasna. Želi da pomogne drugima i to radi na svoj način'', rekla je jedna od fanova Brianna Jimenez iz Virdžinije. 

Sada je njen trenutak  

Tokom poslednje decenije fanovi su imali priliku da se upoznaju sa ženskim likom Thor, muslimanskog porekla, sa Iron Man-om, mladim ženskim likom afričko-američkog porekla i sa novim likom - crnkinjom Captain America. 
Ali nijedan latino lik nije imao svoja Marvel izdanja. 
''Ovo je njen momenat'', rekla je Riviera.

 ''Ne možete naći nijedan lik kod Marvela koji joj je nalik.''
 Od naslovne strane, pa do stvaralačkog tima iza svakog izdanja, Marvel sve više unosi raznovrsnost i različitost u svoje stripove. Kroz lik Amerike Marvelovi stripovi postaju sve više inkluzivniji. 
 Riviera je postala deo malog tima Marvelovih kreatora, bez ikakvog iskustva u pisanju stripova, ali je prepoznata zbog njenog literalnog stvaralaštva pre toga. 

Ko stoji iza lika Amerike?

Ako stavimo sa strane njene supermoći, Amerika i njena kreatorka imaju dosta toga zajedničkog. 

Riviera, 34, radi kao projekt menadžerka u nevladinoj organizaciji koja se bavi stvaranjem sigurnijih škola za LGBT učenike i učenice. Lezbejka je, Portorikanka iz Bronxa. 
Ona možda nema supermoći kao Amerika, ali prošle godine je objavila svoju prvu knjigu  ''Julieta uzima dah''. Roman govori o lezbejki, portorikanskoj tinejdžerki, koja napušta dom nakon što se autuje porodici. 
Marvelovi urednici su ga pročitali, svideo im se i poslali su email Rivijeri sa molbom da napiše priču o Americi. 
Riviera je najpre pomislila da je email spam. 
''U prvi mah, nije imalo smisla. A onda sam vrisnula i pozvala svoju mamu'', rekla je o tom emailu. 
U proteklih šest meseci Riviera je bila vrlo zauzeta, radeći na svom redovnom poslu i istovremeno učeći što je više moguće o pisanju stripova i latino kulturi.
''Trudim se da slušam svoju zajednicu što je više moguće'', rekla je. 

Objavljeno: 03.04.2017. 
Izvor: edition.cnn.com
Prevod: Labrisice