Dan izlaska iz "ormara" - Coming out day

Dan izlaska iz "ormara" - Coming out day

Nacionalni Coming out day je inspirisan maršem za lezbejska i gej prava, koji se desio 11. oktobra 1987. godine u Vašingtonu, na kome je učestvovalo oko 500.000 ljudi. Prva proslava ovog dana desila se 1988. godine kada je odlučeno da 11. oktobar bude podsetnika na taj marš.

 

 

Nekada davno, članovi LGBT+ zajednice su morali da se kriju, pleašeći se za svoje živote. Konstantni strah od odbacivanja od strane prijatelja i voljenih, ali i zajednice kojoj pripadaju, značio je život u "ormaru".

Ovo znači živeti nekim polu-životom i krijući ono što si od onih koji su ti najbliži i najdraži. Coming out day ispituje ovaj stari standard i ohrabruje LGBT+ ljude svuda da budu ponosni na ono što su i samim tim povrate kontrolu nad svojim životima i osećajem ponosa.

Caming out day nije samo dan koji je osmišljen da bi se ljudi osećali slobodno da se autuju. To je takođe dan za čestitanje ljudima na njihovoj hrabrosti, kao i za pomoć pri dizanju svesti o borbi i teškoćama sa kojima se oni u LGBT+ zajednici suočavaju.

Ovaj dan možeš iskoristiti, iako si heteroseksualna osoba, kao priliku da ljudima u LGBT+ zajednici staviš do znanja da ih podržavaš i da si ponosna/an na njih. Ovo je dan ujedinjenja i poštovanja.