Festival lezbejske kulture u Beogradu

Festival lezbejske kulture u Beogradu

Organizacija za lezbejska ljudska prava „Labris“ i Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ organizuju Festival lezbejske kulture L FEST koji će se održati od 6. do 8. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda u čast obeležavanja 8. oktobra, Međunarodnog dana lezbejki.

PROGRAM:

Petak, 6. oktobar 2017.

19:00 Svečano otvaranje festivala

Festival počinje otvaranjem izložbe „Različite revolucije“ autorke Minje Pavlović koja prikazuje žene koje su svojim radom menjale okruženje i lezbejke učinile vidljivijim zajednici. Kroz fotografije one će predstaviti sebe, partnerke, porodicu, ljubimce, prostor koji im je iz nekog razloga značajan i siguran.

Nakon toga biće prikazan kratki dokumentarni film „Biti lezbejka u Srbiji" Ive Janković i Minje Pavlović koji prikazuje živote pet lezbejki u svim životnim dobima od 18 do 70 godina iz različitih delova Srbije, njihova coming out iskustva, osećaje i kako se nose sa svakodnevnicom.

20:00 Lezbejska filmska poezija

Prvi dan festivala nastavlja se revijom kratkih lezbejskih ljubavnih filmova.

Golubica
Režija: Konstantinos Čaliasas
Grčka (Grčki sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 17 minuta

Priča o dve duše koje su jedna drugu pronašle pukim slučajem i obe žele da dožive tu pravu ljubav, makar išle kroz pakao… Film je nagrađen Dorotinom cipelicom za najbolji kratki film na Merlinka festivalu 2016. godine.

Zgodna devojka
Režija: Metju F. Smit
Danska (Engleski)
Trajanje: 14 minuta

Seks. Ljubav. Putovanje. Ljubomora. Muzika. Priča u doba Snapchata i Tindera. Dvoje prijatelja putuju iz Los Andjelesa u Berlin kako bi započeli tamo svoj novi projekat, Zgodnu devojku. U Berlinu se svašta može desiti i dešava se, ali da li će njihovo prijateljstvo opstati

Kraljičina milja
Režija: Martin Delejni
Velika Britanija (Engleski sa srpskim titlom)
Trajanje: 9 minuta

Devojka od dvadeset i nesto godina dolazi u poznati deo Londona gde upita stranca da je slika. Ona nije turistkinja, njen akcenat je lokalni i njena kamera nije ono cime se ljudi slikaju danas, sa sve selfi stapom. U jednoj cudnoj razmeni, polaroid fotka je konacno napravljena a devojka fotografiju stavlja u svoju knjigu kolaza.

Zarobljene u braku
Režija: Papet
SAD (Engleski sa srpskim titlom)
Trajanje: 12 minuta

Priča ispričana po istinitom dogadjaju. Tri žene pokušavaju da nadju put iz trougla razvoda koji nikad nisu tražile.

Više od boga
Režija: Kev Kail
UK (Englski sa srpskim titlom)
Trajanje: 9 minuta

Kratka komedija sa radnjom u modernoj Irskoj, koja se bavi pokušajima religioznog doktora da otkrije navodnu ljubavnu aferu svoje žene, ali umesto toga se suočava sa rigidnošću religije u koju veruje, granicama ljubavi prema svojoj ćerki i njegovom doktorskom dužnošću da pokuša da oživi muža njene ljubavnice.

Dan kada je Marty McFly otišao u budućnost
Režija: Eli Navaro
Španija (Španski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 4 minuta

Bilo je jasno da 21. oktobar 2015. neće biti jedan od uobičajenih dana.

Teret
Režija: Sara Bol
Velika Britanija (Engleski sa srpskim titlom)
Trajanje: 15 minuta

Ostavljena devojka koja dizajnira izloge prodavnica, koristi izlog svoje prodavnice da na Dan zaljubljenih pošalje poruku svojoj bivšoj devojci.

Bilo je to juče
Režija: Valentina Pedićini
Italija (Italijanski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 13 minuta

Gio je 13-godišnja devojčica koja živi na jugu Italije, i na čelu je muške bande. Tajno je zaljubljena u mladu Paolu i spremna je da se bori sa muškim protivnicima kako bi zadobila njeno srce. Sa zadnjim danom leta gubi se i nevinost.

Subota, 7. oktobar 2017.

19:00 Životne lekcije lezbejki u najboljim godinama (samo za žene)
Razgovaramo sa Tinom, Jelenom i publikom, gde delimo važne životne lekcije… prenosimo znanje i iskustvo na mlade lezbejke.

20:00 Lezbejski bendovi na filmu i van njega
Ivana Ćetković predstavlja lezbejske bendove i najavljuje švedski film „Dajk Hard“

Dajk Hard
Režija: Bite Anderson
Uloge: Lina Kurtila, Pegi Sands, Maria Wagensjo
Švedska
Jezik: Švedski, engleski
Titl: Srpski
Trajanje: 90′

Lezbejski rok bend kreće na putovanje na borbu bendova u velikom gradu. Misteriozna milionerka sa armijom nindži, kiborga i roler derbi devojaka čini sve da ih zaustavi. Njihovo putovanje je otkačena avantura ispunjena bajkerskim bandama, zatvorskim pobunama i kitnjastim muzičkim numerama.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=Ovfpf9887Bs

Nedelja, 8. oktobar 2017.

19:00 Lezbejska mrdaonica sa Zoe (samo za žene)

20:00 Zatvaranje festivala
Za kraj festivala i obeležavanja Međunarodnog dana lezbejki biće prikazan indijski film „Margarita sa slamkom“

Margarita sa slamkom
Režija: Šonali Bose, Nileš Manijar
Uloge: Kalki Koečlin, Revathi, Sajani Gupta
Indija
Jezik: Engleski, hindi
Titl: Srpski
Trajanje: 100′

Laila Kapur je vatrena, talentovana 19-godišnja devojka iz porodice srednje klase iz Delhija. Rođena je sa cerebralnom paralizom. Ona je u invalidskim kolicima i govor joj je oštećen. Laila je veoma bliska sa svojom majkom. Kao rezultat svojih napora, Laila odlazi na koledž na prestižnom Delhi Univerzitetu. A kada Lailino srce bude slomljeno, njena majka je ta koja joj omogućava da nastavi školovanje na Njujorškom univerzitetu. Ovde Laila upoznaje zivahnu Khanum – ženu sa oštećenim vidom. Uvek radoznala po pitanju seksualnosti, Laila doživljava putovanje koje prevazilazi njene najluđe snove. Naziva ga ,,predivim ali strašnim”. Suočava svoju majku sa novim istinama o sebi izazivajući time veliki sukob koji ih naglo razdvaja. Odjednom njen svet se ruši kada njena majka kolabira od bola. Sada Laila postaje ta koja neguje, a veza majke i ćerke biva stavljena na test.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=DsfLlSB6SDo

 

ULAZ NA SVE JE SLOBODAN!