Homofobični napad na LGBT klub u Ljubljani

labris beograd napad lgbt slovenija
Homofobični napad na LGBT klub u Ljubljani

U petak 1.novembra 2019.godine u 6 sati ujutru, nakon zatvaranja kluba, grupa nasilnika napala je klub Tiffany u Metelkovoj u Ljubljani.

Napadači su razbili ulazna vrata zgrade u kojoj se nalaze LGBT klubovi Tiffani i Monokel LGBT i provalili unutra. Posetioci i članovi kluba su se sklonili u unutrašnjost i zabarikadirali vrata pred nasilnicima. Napadači su želeli da dođu do njih, razbijajući hodnik i vrata, preteći im uvredama i uzvikujući: "gde ste pičke, izlazite pederi!". Oštetili su hodnike i razbili prozore na zgradi. Srećom, niko nije povređen, ali ljudi u klubu su pretrpeli veliki stres. Policija je odmah obaveštena o napadu, a po dolasku policije napadači su pobegli.

Organizacije ŠKUC Magnus i Škuc LL najoštrije osuđuju nasilni događaj i pozivaju nadležne organe da preduzmu mere protiv zlostavljača u skladu sa zakonom.

Izuzetno smo zabrinuti da su nasilje i zločini motivisani mržnjom nad LGBTI osobama u porastu u Sloveniji. Samo u poslednjih mesec dana bili smo svedoci dva nasilna napada na LGBT osobe. Svako nasilje i govor mržnje koji se zasniva na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu i izražavanju, kao i podsticanje mržnje prema LGBT osobama, moraju se odmah zaustaviti! - saopštavaju iz ŠKUC Magnus i Škuc LL. 

 

Izvor: Sekcija Škuc LL