IDAHO Art: Izložba fotografija SNAPSHOT JEDNAKOSTI

IDAHO Art: Izložba fotografija SNAPSHOT JEDNAKOSTI

SNAPSHOT JEDNAKOSTI – Dvočasovna pop-up izložba fotografija NYC 1 MINUTE Weddings

Autor: Goran Veljić (SAD)

Kuturni Centar REX, 26. jun od 17h do 19h

Imanentna ljudskoj slobodi, jednakost pred zakonom, bez obzira na nacionalnost, veru, rasu, pol, rod, seksualnu orijentaciju, boju glasa, kose i očiju – to je ono što nas u očima društva i države čini slobodnim i ravnopravnim bićima.

U četvrtak 26. juna od 17 do 19h u Sali Kulturnog Centra REX održava se pop-up izložba fotografija pod nazivom “SNAPSHOT JEDNAKOSTI” koja prikazuje trenutke sa LGBTQI venčanja u Njujorku autora Gorana Veljića, savremenika i svedoka sociološke i antropološke promene koju je ovom gradu bračna jednakost donela. Izložbu SNAPSHOT JEDNAKOSTI realizuje organizacija IDAHO Belgrade u saradnji sa UK Parobrod i Ambasadom Kraljevine Holandije. Dan kasnije, 27. juna iste fotografije biće prikazane i na posebnoj  izložbi u galeriji MC u Njujorku.

„Za 1 minut koliko traje jedno (gej) venčanje, proleti i celi život svih onih koji su u istoriji čovečanstva dali doprinos teškoj borbi za jedno od najvažnijih ljudskih prava. U svojim fotografijama Goran Veljić uspeva da iz svih tih života koji za 1 minut prolete pred matičarem zabeleži onaj najznačajniji – trenutak u kojem smo zaista svi jednaki. Kroz „snapshotove“ razmena bračnih zaveta, stavljanja burmi, prvog poljupca – emotivna oluja sa aktera prenosi se na posmatrača. Ali punctum ovih fotografija nije to emotivno uzbuđenje, već svest da je (bračna) jednakost civilizacijska bitka koja mnogim zemljama, kao i u Srbiji, još uvek nije osvojena.“ – iz kataloga izložbe.

Kada je reč o pitanju bračne jednakosti u Srbiji, organizacija Labris je 2010. godine sa ekspertskim pravnim timom predstavila model Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, od kada kroz lobiranje, medijsku kampanju „Ljubav je zakon“ i druge aktivnosti radi na njegovom usvajanju koje je usled političkih previranja odloženo za 2017. godinu.

Autor Goran Veljić, rođen u Smederevskoj Palanci, bavi se dokumentarnom i političkom fotografijom ceo svoj život. Odlazi u Njujork 2008. godine gde nastavlja da gradi karijeru fotografa od kada o njemu pišu i govore New York Post, Daily News, E!, Splash News i mnogi drugi. Autor je i čuvene fotografije na kojoj Aleck Baldwin fizički nasrće na novinara i koju su preneli brojni mediji širom planete. Trenutno je jedan od zvaničnih fotografa NY City Hall-a, gde se održavaju venčanja koja vrlo često traju svega jedan minut. Jedan je od fotografa koji je imao priliku da slika prva legalna venčanja LGBTQI osoba u Njujorku nakon izglasavanja Marriage Equality Act-a 2011. godine. Anin i Nikolin tata, živi i stvara u Njujorku gde je osnovao ageniciju za venčanja NYC 1 MINUTE Weddings.

IDAHO Belgrade je mlada kulturno aktivistička platforma koja inicira i organizuje kulturne događaje sa uverenjem da su umetnost i kultura najmoćnija sredstva u borbi protiv homofobije i transfobije, kao i u borbi za bilo koju društvenu promenu.

Umetnost povezuje, stvara novi prostor za tumačenje i razumevanje, traži otvorenost za nove ideje, nudi moguća rešenja.

http://www.idahobelgrade.org
http://www.ny1minute.com
http://www.ukparobrod.rs
http://www.rex.b92.net