Izložba Zagrljaj sa ZZ

Izložba Zagrljaj sa ZZ

Višemedijski projekat Zagrljaj sa ZZ baziran je na autorefleksiji odnosno artikulaciji lične i profesionalne pozicije. Uspostavljanjem paralele između višedecenijskog bavljena aktivizmom i aktuelnog bavljenja performansom Zoe Gudović želi da preispita domete vlastite performativnosti kao fundamenta njenog privatnog, aktivističkog/političkog i umetničkog života odnosno delovanja. Ovaj projekat nastaje u odnosu na introspekciju ličnog trenutka, te potrebu Gudović da rezimira prošlosti promisli kakva bi to mogla biti budućnost koja je u savremenom društveno-političkom trenutku neizvesna.

Celokupna postavka sačinjena od dve serije fotografija zagrljaja, video rada i ready made-a biće fokusirana na performativnost prisutnu kako u aktivističkoj, tako i umetničkoj praksi Zoe Gudović, odnosno pulsirajuću dualnost oličenu sa jedne strane u Zoe, prepoznatljivoj glasnogovornici i borkinji za ženska i lezbejska prava i, sa druge strane, u Zedu Zeldiću Zedu, prvom drag king-u na ovim prostorima. Nazivom izložbe se naglašavaju politike solidarnosti, ljubavi i kolektivnog duha, koje ne samo da zauzimaju centralno mesto u profesionalnom angažmanu ove aktivistkinje/performerke, već predstavljaju njen životni kredo. Budući da izložba pretenduje da podstakne medijaciju, interakciju i participaciju, sastavni deo iste biće i radionica fokusirana na istraživanje Drag King performansa, lecture performance u naizmeničnom izvođenju Zoe i Zeda, te vođenje kroz izložbu u formi dijaloga između umetnice i kustosa.

 


Zed Zeldić Zed

Datumi i satnice aktivnosti:

9.03. u 20h - otvaranje izložbe Zagrljaj sa ZZ
11.03. u 18h - Drag King radionica - Učenje po Zedu!

Radionica u trajanju od tri sata koju drži Zed Zeldić Zed (drag king karakter Zoe Gudović) tiče se dekonstrukcije identiteta kroz tehnike preoblačenja i zauzimanja prostora. Podrazumeva kraći edukativni deo o stvaralaštvu i umetničkim intervencijama drag king performerki, inspirisan likom i delom Dijane Tor (Diana Torr) i duži praktični deo, participaciju polaznica radionice koje pronalaze svoj drag karakter i na licu mesta ga oprobavaju.

Mnoge od nas se često pitamo kako bi bilo kad bismo sebi dopustile da se ponašamo onako kako se najčešće ponašaju muškarci u našem privatnom ili javnom okruženju. Da li imamo to u sebi? I šta je zapravo “to”? Da li želimo “to” u svom životu ili ne? Kroz radionicu dregovanja zajedno “tranžiramo” muške rodne identite u sebi i društvu i silno se zabavljamo.

13.03. u 20h - Lecture performance
15.03. u 15h - vođenje kroz izložbu u formi razgovora autorke i kustosa

Autorka: Zoe Gudović
Kustos izložbe: Vladimir Bjeličić
Autori/ka fotografija: Biljana Rakočević i Vladimir Opsenica
Video: Vladimir Šojat
Dizajn: Katarina Popović, Andrej Ostroški
Prevod: Ana Imširović Djordjević
Fotografisane u zagrljaju sa ZZ: Mima Simić, Sara Ercegović, Ljiljana Živković, Aleksandra Arsovska, Nataša Zlatković, Viva la Diva, Markiza De Sada, Dekadenca, Dajana Ho, Vladica Čulić.
Posebno zahvalnost ljudima koji su pomogli logistički, kreativno i finansijski da se ova izložba realizuje:
Ljudmila Stratimirović - Kc Grad, Olga Dimitrijević, Teodora Tabački, Ilija Milošević & Zoja Borovčanin (Meki spoj), Ksenija Latinović, Ivan Stojković, Milica Gudović, Elena Drezga, kao i prijateljicama Marti Drury & Ekaterine Gejadzena na poverenju.

Kratke biografije ZZ:

Zed Zeldić Zed
Svojim stasom i svojim glasom pomera planine, utaba ih u kotline, zalije ih sa visine, doda arome da ti srce mine. Baršunaste lepote, izvajane krasote, sirove i naivne dobrote, on samo za jedno zna: svaka ptica svome jatu da. Tako i Zed bez rezerve daje svakome šta mu sleduje. Najviše voli da se razmeće robom visokog kvaliteta jer on je šaner visokog pijeteta!

Zoe Gudović je menadžerka u kulturi, producentkinja i organizatorka. Od 1995. uključena u rad i istraživanje neformalnih i angažovanih pozorišnih formi. U svojoj praksi spaja umetnost i aktivizam u cilju promene postojeće svesti i društvenih odnosa. Pozorišna edukatorka. Performerka, Drag king transformerka. Toilet artist. Dobitnica nagrade Jelena Šantić za spoj umetnosti i aktivizma, i priznanje Feminist Achievement Award - Befem za promociju feminizma izvan feminističkog pokreta.Trenutno angažovana na nekoliko kreativnih projekata. Posebno voli da uređuje i vodi radio emisiju Ženergija. Lik Zed Zeldić Zeda je kreirala 2003.godine i od tad on ima svoj nezavisan život koji ih oboje vodi u neverovatne avanture.