Labris podneo pritužbe Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima

Labris podneo pritužbe Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima

U okviru kampanje "Sigurne škole za sve" Labris je podneo pritužbe Povereništvu za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog sadržaja u školskim udžbenicima. Pritužbe su podnete protiv nadležnih institucija koje, i pored upućene opšte preporuke još 2014. godine, nisu uklonile niti preispitale delove udžbenika koji na krajnje nenaučan i homofobičan način opisuju LGBT zajednicu.

Pritužbe su podnete protiv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavode za udžbenike i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Ovom prilikom želimo da obavestimo javnost da su dva udžbenika u kojima je 2014. godine mapiran diskriminatorni sadržaj u reprintu izmenjena, pa ostaje nejasno zašto to nije učinjeno i sa preostalih šest udžbenika (Dečja neuropsihijatrija za četvrti razred medicinske škole, Zdravstvena nega 3 za treći razred medicinske škole, Interne bolesti sa negom 2 za četvrti razred medicinske škole, Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole, Psihologija za drugi razred gimnazije, Psihologija za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge), koji takođe sadrže homofobične delove.

Koraci ka tolerantnom društvu koje neguje i ohrabruje različitosti među nama kreću još od prvih školskih dana, zato je i najznačajnije da u periodu psihosocijalnog razvoja svako dete ima svest o svim različitostima koje ga okružuju. Postojeće gradivo u velikoj meri pospešuje diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama, a vršnjačko nasilje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta se uopšte ne prepoznaje.

LGBT zajednica i dalje spada u najugroženije kategorije našeg društva. Nasilje, govor mržnje i homofobični ispadi imaju svoje korene upravo u obrazovanju, odnosno nedostatku obrazovanja o LGBT zajednici koje proizvodi stereotipe i homofobiju.

Nadamo se da će Povereništvo za zaštitu ravnopravnosti razmotriti i pozitivno rešiti pritužbe, te i naložiti gorenavedenim institucijama da uklone diskriminatorni sadržaj iz nastavnog materijala.

Time ćemo biti korak bliže sigurnim školama za sve!