LGBT+ u Rusiji: Razbijanje stereotipa i stvaranje kvir budućnosti

LGBT+ u Rusiji: Razbijanje stereotipa i stvaranje kvir budućnosti

Za rusku LGBT zajednicu, homofobija i nasilje su deo svakodnevne stvarnosti.

Neki slučajevi, poput ubistva aktivistkinje Jelene Grigorieve ili mučenja u Čečeniji, doveli su do međunarodnih naslova i izazvali globalno ogorčenje, dok drugi ostaju tragično ne prijavljeni.

Ali život LGBT+ osoba u Rusiji je mnogo više od samo ugnjetavanja. U stvari, nova generacija kvir Rusa je u porastu i oni žele da stvore bolju budućnost zajednice.

 


Drag kraljica, Lorina Rej u Moskvi (Artem Emelianov)

 

LGBT Rusija: rejv i drag žurke i uzori

 

Kvir rusko podzemlje već postoji: postoje rejv i drag žurke, onlajn publikacije i mreže podrške i, što je najvažnije, nova kultura otvorenih uzora za koje je kvir sastavni dio njihovog identiteta.

Za ovaj fotografski projekat, londonska publikacija Calvert Journal sarađivala je s moskovskim časopisom kueer kulture O-zine sa ciljem da prikaže kvir kreativce u Moskvi i Sankt Petersburgu koji predstavljaju ovaj novi talas.

"Želeli smo da stvorimo publikaciju u kojoj će kvir mladići moći da se izraze i pomognu drugima u svojoj zajednici," kaže novinar Dmitrij Kozačenko koji je 2018. započeo O-zine sa blogerkom Sašom Kazantsevom.

Publikacija je u potpunosti samostalno finansirana, a prema ruskom "zakonu o gej propagandi" sav materijal LGBT+ mora biti označen sa 18+. O-zine ima za cilj da istraži rusku kvir kulturu - ne samo njene izazove, već radosti, užitke i lepotu.

 


Na plaži kod Sankt Petersburga. L-D: Nedos, Kate Messorosh, Dmitri, Roma Valero,
Roman Gunt, Miliiollie, Masha i Masha, Mashino Hoziastvo. (Artem Emelianov)

 

O-Zine sarađuje sa časopisom Calvert

 

Za ovaj kolaborativni projekat sa Calvert Journal, koji za publiku koja govori engleski jezik, izveštava o savremenoj kulturi iz Rusije, Istočne Evrope, Centralne Azije i Balkana, glavni cilj je bio istražiti samu ideju ruske kvir kulture.

„Mi verujemo u snagu LGBTQ+ zajednice u Rusiji i njenu svetlu budućnost, pa smo želeli da izbegnemo depresivne postsovjetske uobičajenosti, koje su u poslednje vreme postale pomalo kliše. Ponudili smo naše subverzivno preuzimanje ruskih stereotipa. Medvedi, balalajke, krzno i luk za nas su jednako smešni kao i ustaljene heteronormativne ideje zaglavljene u glavama većine ", kaže fotograf i filmski umetnik Artem Emelianov, koji je bio odgovoran za vizuelni deo projekta.

Zajedno s Kozačenko odabrali su 18 kvir kreativaca za dvodelno fotografisanje u Moskvi i Sankt Petersburgu. Iako LGBT+ aktivizam i kreativnost u Rusiji imaju dugu istoriju, želeli su da se fokusiraju na mlade ljude koji nisu imali mnogo medijskog izlaganja i bave se poslom koji je sada posebno relevantan.

 


U Moskvi. L-D: Nikita Egorov-Kirillov, Dagnini, Gleb Osipov, Daša, Dimitri Šabalin,
Lorina Rej, Sergej Nesterenko, Slava Rusova, Nikita Kalmikov. (Artem Emelianov)

 

Izbor je šarolik i raznolik kao i zajednica: hemičarka, inženjerka i trans aktivistkinja Kate Messorosh; aktivista za body-positivity i fotograf Ollie Cokon; drag kraljica Lorina Rei; Nikita Egorov-Kirillov i Sergej Nesterenko koji vode najveće LGBT+ rejv žurke Popoff Kitchen; umetnik Dagnini čiji alter ego uključuju hibrid Gopnika i gargojla; i aktivistkinja i umetnica Nedosa, koju često možemo videti u nošnji vulve i koja sebe opisuje kao caricu kvir komunizma.

Porast kvir kulture u Rusiji "nudi nadu"

 

Iako je veliki broj učesnika primetio da je mnogo teže voditi kvir život izvan Moskve i Sankt Petersburga, njihova otvorenost i dalje ima moć pozitivnog uticaja na celu zajednicu.

Odbacivanje i otuđenje su deo ruskog kvir iskustva širom zemlje, a najbolje ga sažima umetnik i aktivista Slava Rusova: "Najteži je stalni osećaj da ste izbačeni iz vlastitog doma. Rođeni ste ovde, odrastali ste ovde, prvi put se zaljubili ovde - a opet, neprestano vam se pokazuju vrata. Uspon kvir kulture koju svi sada osjećamo nudi puno snage, nade i osjećaj da niste sami."

 


Slava Rusova, ne-binarni muzičar i aktivista. (Artem Emelianov)

 

"Gledajući unazad čak tri ili četiri godine, porast kvir zajednice je očigledan", slaže se Nikita Egorov-Kirillov. "I ponosan sam što je Popoff Kitchen deo ovih promena. Kroz istoriju je uobičajeno da se vizionari, stvaraoci i borci pojave kada je pritisak najveći."

Iako zajednica raste, ostaje još puno posla koji treba da se obavi.

"Voleo bih da ruska kvir zajednica postane ujedinjenija i otvorenija. Postoji mnogo fragmentacije i nedoslednosti u pogledima, čak i na prilično očigledne teme poput Parade Ponosa i uključivosti. LGBTQ+ zajednica, kao i sama Rusija, pomalo je zamerala drugima, ali i sebi i ljudima poput njih. Voleo bih da vidim više pozitivnosti i međusobne podrške", kaže muzičar Angel Ulianov.

 


Angel Ulianov, muzičar. (Artem Emelianov)

 

Vidljivost je ključna

 

Govoreći o svojoj viziji budućnosti, veliki broj učesnika je ponudio različite aspiracije: od Parade Ponosa i ravnopravnog braka do jednostavnog življenja u društvu tolerantnijem do tuđeg samoizražavanja i seksualnosti.

Ali, gotovo svi su se složili da promena počinje upravo od njih. "Želimo vidljivost i otvorenost za zajednicu, i pretpostavljam da je najbolje što možemo da učinimo da budemo otvoreni i vidljivi - da se uključimo u aktivizam koliko god možemo", istakle su Maša i Maša, osnivači Mash Hoz-a.

"Šta treba učiniti? Boriti se! Ne bojte se da budete svoji! Da, uprkos svim arhaičnim relikvijama koje vas okružuju", složila se Nedos. „Izrazite se, vičite svojim glasom, objavite svoje postojanje. Tako se dešava." 

 

 

 

Izvor: www.pinknews.co.uk

Priredile: Labrisice