Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije

Širom sveta se 17. maj obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije. Tog dana se u mnogim zemljama sveta sprovodi niz akcija koje imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti, medija i donosioca odluka na problem nasilja i diskriminacije sa kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju.

Ovaj datum se obeležava u znak sećanja na dan kada je Svetska zdravstvena organizacija 1990. godine zvanično uklonila homoseksualnost sa liste bolesti i mentalnih poremećaja, te je postao prepoznatljiv simbol borbe za jednaka prava LGBTI osoba.

Tim povodom Labris organizuje i učestvuje u nizu aktivnosti:

Razgovor uživo sa Lepom Mlađenović, lezbejskom aktivistkinjom, jednom od pionirki drugog talasa feminizma, ko-osnivačicom organizacije Labris, feminističkoom konsultantkinjom za žene preživele muško nasilje i lezbofobiju, facilitatorkom radionica.

Gde? – Instagram profil Labrisa @labris_beograd

Kada? – 17. maj u 17 časova

 

Živa biblioteka koju je organizovao Haver Srbija – biblioteka je već održana, međutim snimak razgovora moderatorke sa živim knjigama će od 17. maja biti dostupan na društvenim mrežama Havera. LGBTI osobe tj. knjige su sa učesnicima/cama podelili/e svoje lične priče, izazove i diskriminaciju sa kojim se suočavaju svakodnevno, kao na koji način doprinose poboljšanju položaja LGBTI zajednice u Srbiji.

Gde? – Profili Havera na društvenim mrežama: facebook.com/organizacija.haver.srbija/ i @haversrbija

Kada? – Od 17. maja

 

Pridružite nam se nanekom od ovih događaja ili na oba. Dođite da pokažemo da nas ima i da smo tu da se borimo za svoja prava.

Želimo ravnopravno društvo svaki dan!