Međunarodni dan borbe protiv lezbofobije, homofobije, bifobije i transfobije

Međunarodni dan borbe protiv lezbofobije, homofobije, bifobije i transfobije

Širom sveta se 17. maj obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije. Tog dana se u mnogim zemljama sveta sprovodi niz akcija koje imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti, medija i donosioca odluka na problem nasilja i diskriminacije sa kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju.

Ovaj datum se obeležava u znak sećanja na dan kada je Svetska zdravstvena organizacija 1990. godine zvanično uklonila homoseksualnost sa liste bolesti i mentalnih poremećaja, te je postao prepoznatljiv simbol borbe za jednaka prava LGBTI osoba.

Ove godine Labris je obeležio ovaj datum sa nekoliko aktivnosti, a u saradnji sa drugim LGBTI organizacijama u Srbiji.

 

 

Labris je, u saradnji sa Lokalnom mrežom za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada i Grupom „IZAĐI“, u Novom Sadu je 13. maja, u sklopu otvaranja Novosadske nedelje ponosa, održao tribinu „Vidljivost potreba LGBTI* osoba u javnim politikama“, gde je specijalan fokus diskusije stavljen na usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

Juče, 16. maja, održana je konferencija za medije u Medija centru u Beogradu, pod nazivom „Zakoni i prakse koji nedostaju u zaštiti prava LGBTI osoba u Srbiji“. Na konferenciji su govorili/e: Marjana Majstorović, advokatica, ispred Labrisa; Ivana Maksimović, advokatica, ispred organizacije Da se zna; Vuk Raičević, ispred organizacije ERA – Savez za jednaka prava LGBTI osoba za Zapadni Balkan i Tursku i Zorica Spasojević, aktivistkinja, ispred Konsultacija za lezbejke, a facilitirala je Maja Šenk, programska koordinatorka za zagovaranje u Labrisu. Tokom konferencije je skrenuta pažnja na lošu implementaciju postojećih zakona, ali i na nepostojanje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, kao i kako se to odražava na svakodnevne živote istopolnih parova.

16. maja je, takođe, uz podršku Labrisa otvoreno drugo izdanje Fa-la-fel festivala, festivala jevrejskog i LGBTI filma u Dorćol Platzu. Festival traje dva dana, a na njemu će biti prikazani filmovi LGBTI tematike, kao i izložba fotografija pod nazivom „Ljubav ne zna za granice roda: Potencijal uhvaćenog trenutka“. 

Ovogodišnji slogan IDAHOT-a u svetu je Pravda i zaštita za sve, u skladu sa tim Labris se nada da ćemo do sledećeg IDAHOT-a imati usvojen Zakon za registrovane istopolne zajednice i da će time država napraviti iskorak ka jednakopravnosti svih svojih građana i građanki.

 

 

Foto: Tamara Gavrilović