MERLINKA 2015: Dužinom lezbejskog filma!

MERLINKA 2015: Dužinom lezbejskog filma!

Sedmi Međunarodnom festival LGBT filma „Merlinka“ održaće se u Beogradu od 10. do 14. decembra sa sloganom „Merlinka je za svakoga“. Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima i lezbejski filmovi Dajk hardMargarita sa slamkomLetoBaka


Festival otvara film „Ajzenštajn u Gvanahuatu“ (Eisenstein in Guanajuato) legendarnog reditelja Pitera Grinaveja (Peter Greenaway). Film prati ruskog reditelja Sergeja Ajzenštajna koji nakon priznanja koje je dobio zbog svog revolucionarnog filma „Oklopnjača Potempkin“ biva odbačen od Holivuda. On putuje u Meksiko 1931. godine da razmotri snimanje filma koji je finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera. Čini se da je ovo senzualno iskustvo od ključnog značaja za Ajzenštajnom život i filmsku karijeru.

Za svečano otvaranje pripremljen je kabare program na kome će učestvovati Sajsi MC, gudački kvartet „White Witches“, a program vodi Kvirela de Bil.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima su i američki film „Baka“ (Grandma) sa Lili Tomlin i Lavern Koks u glavnim ulogama, francuski „Letnje noći“ (Les Nuits d’été) koji je osvojio Kvir lava u Veneciji, švedski „Dajk hard“ (Dyke Hard), španski „Tajno“ (A escondidas), indijski „Margarita sa slamkom“ (Margarita with a straw), danski dokumentarac „Fasbinder – bezuslovna ljubav“ (Fassbinder – To Love Without Demands), američki dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ (Limited partnership)…

Merlinka je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine trans aktivistkinja Helena Vuković, filmski kritičar, novinar i pisac Đorđe Bajić i reditelj Stevan Filipović. Nagrada će biti dodeljena na svečanom zatvaranju festivala, 14. decembra kada nastupa zagrebačka drag queen grupa „House of Flamingo“.

Kompletan PROGRAM MERLINKA 2015.

Petak, 11. decembar 2015. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Margarita sa slamkom

Režija: Shonali Bose, Nilesh Maniyar
Uloge: Kalki Koechlin, Revathy, Sayani Gupta
Indija, 2015.
Igrani film
Trajanje: 100 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: NETPAC nagrada – Internacionalni Filmski Festival Toronto

Laila Kapur je vatrena, talentovana 19-godišnja devojka iz porodice srednje klase iz Delhija. Rođena je sa cerebralnom paralizom. Ona je u invalidskim kolicima i govor joj je oštećen. Laila je veoma bliska sa svojom majkom. Kao rezultat svojih napora, Laila odlazi na koledž na prestižnom Delhi Univerzitetu. A kada Lailino srce bude slomljeno, njena majka je ta koja joj omogućava da nastavi školovanje na Njujorškom univerzitetu. Ovde Laila upoznaje živahnu Khanum – ženu sa oštećenim vidom. Uvek radoznala po pitanju seksualnosti, Laila doživljava putovanje koje prevazilazi njene najluđe snove. Naziva ga „predivim ali strašnim”. Suočava svoju majku sa novim istinama o sebi izazivajući time veliki sukob koji ih naglo razdvaja. Odjednom njen svet se ruši kada njena majka kolabira od bola. Sada Laila postaje ta koja neguje, a veza majke i ćerke biva stavljena na test.

Subota, 12. decembar 2015. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Leto

Režija: Colette Bothof
Uloge: Sigrid ten Napel, Jade Olieberg, Lisa Smit, Ella-June Henrard, Martijn Lakemeijer, Rik Verheye
Holandija, 2014.
Trajanje: 89 min.
Jezik: Holandski
Titl: Srpski

Da li se usuđujete da budete drugačiji u mestu gde sve ostaje isto?
Leto je sparno i vruće u selu gde svakodnevni život dominira zujanjem elektrane. Ana (16) i njeni prijatelji provode dane vozeći bicikle krivudavim putevima koji vode nigde i svuda – to je vreme avanture i mladalačkog buđenja. Ana se, međutim, oseća kao autsajder, sve dok nije upoznala Lenu, novu devojku u mestu koja vozi motor, nosi kožu i razlikuje se od ostalih. One će se zaljubiti jedna u drugu i njihova mlada ljubav će se odvijati u svoj svojoj nežnoj neugodnosti.

Subota, 12. decembar 2015. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Baka

Režija: Paul Weitz
Uloge: Lily Tomlin, Julia Garner, Laverne Cox, Judy Greer
SAD, 2015.
Trajanje: 79 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Lili Tomlin glumi Elu, koja prolazi kroz raskid sa svojom bivšom devojkom kada njena unuka Sejdž nenajavljeno dolazi i traži 600 dolara. Trenutno bez para, baka i unuka provode ceo dan pokušavajući da nađu novac od svojih starih prijatelja i nekadašnjih ljubavi, otkrivajući tajne iz prošlosti.

Nedelja, 13. decembar 2015. 12:00-24:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Cena ulaznice: 300,00 RSD za ceo dan
12:00 Kvir crtaći iz našeg detinjstva
12:30 Animirani kvir filmovi
Spavati budna
Igračke
13:00 Kvir matine
Horoskop
Princeza Voli o Voli
Delovi Ave
Politička korektnost
16:00 Kratki dokumentarni
Žašto se borim
Strejt putovanje – U njihovom kraljevstvu
Koming in
19:00 Prime time
Još uvek ruža
09:55-11:05, IngridEkman, Bergsgatan 4B
Jesi li ikada videla
Vanila

21:00 Made in domaće
Samo neka je živo i zdravo (premijera)
Jagode
Kao što druge žene čine
Marijana Mačkica

Ponedeljak, 14. decembar 2015. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Dajk Hard

Režija: Bitte Andersson
Uloge: Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wågensjö
Švedska, 2015.
Trajanje: 90 min.
Jezik: Švedski, Engleski
Titl: Srpski

Lezbejski rok bend kreće na putovanje na borbu bendova u velikom gradu. Misteriozna milionerka sa armijom nindži, kiborga i roler derbi devojaka čini sve da ih zaustavi. Njihovo putovanje je otkačena avantura ispunjena bajkerskim bandama, zatvorskim pobunama i kitnjastim muzičkim numerama.

Dyke Hard trailer from Merlinka festival on Vimeo.