Merlinka festival: Liberte, egalite, queernite

merlinka lgbt filmovi labris beograd
Merlinka festival: Liberte, egalite, queernite

Od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda održaće se 11. Međunarodni festival LGBT filma "Merlinka" koji ove godine ima francuski fokus. Za četiri dana festivala u tri sale Doma omladine Beograda biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike.

Festival u četvrtak, 5. decembra u 21h otvara švedsko-gruzijsko-francuski film "I onda smo plesali", švedskog reditelja Levana Akina koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, švedski je predstavnik za nagradu Oskar i nominovan za nekoliko Evropskih filmskih nagrada. Film prati Meraba koji od malih nogu uči ples u Nacionalnom ansamblu Gruzije sa svojom partnerkom Mary. Njegov svet se okreće naopačke kada dolazi opušteni Irakli, koji u isto vreme postaje njegov najveći rival i najveći izvor požude.

Na festivalu će takođe biti prikazan dobitnik Srebrne palme za najbolji scenario na Kanskom filmskom festivalu "Portret dame na vatri", rediteljke Celine Sciamme koju domaća publika pamti po filmovima "Tomboy" i "Moj život kao tikvica". "Portret dame na vatri" dešava se u Francuskoj 1770. godine kada slikarka Marianne treba da naslika portret za Heloise bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.

Festival zatvara francuska komedija "Sjajni škampi" koja je doživela veliki uspeh u francuskim bioskopima. U ovoj priči olimpijski šampion Matthias biva kažnjen zbog homofobičnih izjava na televiziji tako što postaje trener amaterskog gej vaterpolo tima, koji želi da se kvalifikuje za Gej igre u Hrvatskoj.

Englesko/francuski reditelj i glumac Antony Hickling biće gost ovogodišnjeg Merlinka festivala u okviru kog će biti organizovana retrospektiva njegovih filmova "Jedan duboki uzdah", "Mali gej dečko", "Gde konji odlaze da umru" i "Frig". Takođe, Antony Hickling će uz pomoć francuskog glumca Gaëtana Vettiera održati masterclass na temu prikazivanja golog tela na filmu i rada sa glumcima.

Iz programa izdvajamo dobitnika Queer lava u Veneciji, čileanski film "Princ", američki "Divlje noći sa Emili (Dikinson)", austrijski "Erik i Erika", meksički "Nije vam ovo Berlin", brazilski "Sokrat", južnoafrički "Kanarinac", vijetnamski "Song Lang", dokumentarce "Galor", "Džonatan Agasi me je spasio", "Dok nas pornić ne rastavi", "Gej hor, duboki jug" i "Stvaranje Montgomerija Klifta". Projekciju dokumentarnog filma "Stvaranje Montgomerija Klifta" pratiće specijalni program u Jugoslovenskoj kinoteci od 2. do 4 decembra kao uvod u Merlinka festival.

Na svečanom otvaranju Merlinka festivala svoj performans održaće Branko Milisković inspirisan Marijom Antoanetom, dok na zatvaranju festivala nastupa slovenačka grupa "Sestre" koje su predstavljale Sloveniju na Evroviziji 2002. godine i pevaju u drugoj sezoni serije "Senke nad Balkanom".

Detaljnije o programu: www.merlinka.com

 

 

SUBOTA, 7. DECEMBAR 2019.

21:00 Velika sala Doma omladine Beograda

PORTRET DAME U PLAMENU
Cena karte: 300 din.
Igrani film

Režija: Céline Sciamma
Uloge: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami
Francuska, 2019.
Trajanje: 119 min.

Trejler

Najbolji scenario Kanski filmski festival, Queer palma Kanski filmski festival
Francuska, godina 1770. Marianne, slikarka treba da naslika portret za venčanje Héloïse, mlade žene koja tek što je napustila manastir. Héloïse je nesigurna buduća mlada i Marianne treba da je naslika bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.

 

NEDELJA, 8. DECEMBAR 2019.

 

19:00 Velika sala Doma omladine Beograda

DIVLJE NOĆI S EMILI
Cena karte: 250 din.
Igrani film

Režija: Madeleine Olnek
Uloge: Molly Shannon, Susan Ziegler, Amy Seimetz
SAD, 2018.
Trajanje: 84 min.

Trejler

SXSW Filmski Festival
Ekranizacija manje poznate strane pisca Emily Dickinson, posebno njene veze sa drugom ženom.

 

KRATKI FILMOVI

Ostrvo sutrašnjice
Kratki film
Režija: Gwenn Joyaux
Estonija, Velika Britanija, Portugal, 2018.
Trajanje: 16 min.

Trejler

Početkom Hladnog rata, mlada sovjetska telegrafistkinja očajno pokušava da spasi svoju devojku, poreklom iz Amerike, koja je ostala na ruskoj strani Beingovog moreuza nakon što je dobila obaveštenje o zatvaranju granice.

 

Ljubav, papir, makaze
Kratki film
Režija: Plamen Marinov
Bugarska, 2019.
Trajanje: 21 min.

Trejler

Laura je stidljiva devojka koja odbija da bude u kontaktu sa ljudima i nikada ne izlazi iz svoje kuće gde ceo dan pravi origami. Odjednom, ona sreće Elenu- avanturistkinju i putnicu koja nikada ne ostaje predugo na jednom mestu. Obe počinju da privlače jedna drugu ali kako bi spasile svoju vezu moraju naći snagu da pobegnu iz zone komfora.

 

Italija i ovo je voda
Kratki film
Režija: Ioan Gavriel, Anja Franziska Plaschg
Austrija, Malta, 2019.
Trajanje: 5 min.

Jedan dan: od nežne zore do najtamnije noći. Jedan od mnogo dana koji tek predstoje? Najverovatnije je poslednji. Dugi oproštaj od života koji nam je vremenom postao drag. Vodi ka skoku u novu realnost, u novo stanje svesti.

Uzmi me
Kratki film
Režija: Antonio Valdovin Viamonte
Španija, 2018.
Trajanje: 16 min.

Dva suprotna života se sreću u putu, bujica osećanja bez granica. Priča bez pauze gde nema vremena za kajanje i njegove posledice.

Muškarača
Kratki film
Režija: Roman Reyes
Španija, 2018.
Trajanje: 2 min.

Trejler

Kada sam bila mala, ljudi su me zvali “muškarača”. Sve je počelo kada mi je mama skratila kosu.

 

Des3ngano
Kratki film
Režija: Aniez Atlas
Španija, 2018
Trajanje: 10 min

Trejler

Sofia je već donela najbitniju odluku u svom životu. Ona sedi na plaži i razmišlja o Sonji pre nego što preduzme sledeći korak.

 

Sva moja sreća
Kratki film
Režija: Micaela Gonzalo
Argentina, 2018.
Trajanje: 13 min.

Trejler

Godina je 1997, Badnje veče. Camila (11) krade košulju svog brata, vozi svoj bicikl i pažnju joj skreće dečko koji kupuje vatromet. Ona ulazi u vodu, igra se sa rođacima i nosi haljinu tokom večere. Kada je videla svoju porodicu kroz kameru, Camila počinje da registruje sebe.

 

Večernja molitva
Kratki film
Režija: David Parra Zeltzer
Čile, 2018.
Trajanje: 11 min.

Trejler

Nicole (22) potiče iz konzervativne i religiozne porodice. Zato njena veza sa Catalinom (23), koja je vaspitana u otvorenoj i liberalnoj okolini, mora ostati u trajnosti. Nicolini religiozni običaji predstavljaju temelj njihove veze. One odlučuju da provedu vikend pokraj plaže. Naizgled sve lepo teče dok telefonski poziv od Nicoline mame stvara konflikt između njih dve, što dovodi u pitanje budućnost njihove veze.

 

Bezbojna devojka
Kratki film
Režija: Charlie Garcia Villalba
Španija, 2018.
Trajanje: 16 min.

Trejler

Eli je studentkinja fotografije i daltonista je. Ona može da vidi samo crnu i belu boju. Na žurci, ona će sresti staru ljubav koja će joj promeniti život. Eli će morati da odluci da li će živeti novim životom ili prihvatiti sebe onakvom kakva je.

 

Noćna vožnja
Kratki film
Režija: Despina Athanassiadis
Francuska, 2019.
Trajanje: 17 min.

Sabina, pedesetogodišnja vozačica kamiona, radi za francusku kompaniju koja je skoro preuzeta od strane konglomerata. Dok ona pokušava da se nosi sa novim pravilima, šefica pita Sabinu da krene na put za noćnu isporuku dugu 400 km, sa novom zaposlenom, dvadesetogodišnjom početnicom pod imenom Manon. Da li će pristati na ovo?

Podrška
Režija: Milica Maletin
Srbija, 2019.
Trajanje: 10 min.

Alisa pokušava da se poveri drugarici Isidori, a ona sluti o čemu se radi i to izbegava. Do kraja večeri su primorane da se suoče.

ABEO
Kratki animirani film
Režija: Brenda Lopez
Kanada, 2018.
Trajanje: 7 min.

ABEO je iskren kratki animirani film koji opisuje avanture Nadie i Lupe, dve migrantkinje koje rizikuju svoj život kako bi prešle pustinju u Arizoni u potrazi za boljim životom.

Adeline
Kratki film
Režija: Audrey Biche
Francuska, 2018.
Trajanje: 10 min.

Trejler

Starija žena pred kraj svog života se priseća godina provedenih u školi za devojke.

 

Ayaneh
Kratki film
Režija: Nicolas Greinacher
Švajcarska, 2019.
Trajanje: 14 min.

Trejler

Naša priča je smeštena u Švajcarskoj i prati Ayaneha, mladu migrantkinju iz Avganistana. Jednog dana na gradskom bazenu, ona upoznaje Annu i istog trenutka se zaljubljuje. Kako se veza između dve žene razvija, Ayaneh se suočava sa otporom od strane svoje religiozne porodice.

Dala
Kratki film
Režija: Anthony Newen
SAD, 2018.
Trajanje: 5 min.

Dve žene koje su jednom bile u ljubavi, osvrću se na svoju vezu i razlog njenog kraha. Ima veze i sa golupčićima.

Cenjena gospođo upravnice
Kratki film
Režija: Michèle Massé
Španija, 2019.
Trajanje: 3 min.

Maria, aktivista za LGBT prava, piše pismo upravnici rezidencije koja je nju i njenu suprugu Rosu, lišila prava na pristup stanu. Ona objašnjava razlog zašto neće moći da prihvati predlog upravnice.

Svakog ponedeljka
Kratki film
Režija: Myat Noe
Mijanmar, 2019.
Trajanje: 6 min.

Dve devojke. Jedna čeka u hotelskoj sobi, napaljena. Druga sedi u kući i izgleda utučeno. Postoji veza između njih dve.

Daleko
Kratki film
Režija: Mariana Stolze
Brazil, 2019.
Trajanje: 6 min.

Tokom predsedničkih izbora u Brazilu, 2018. godine mlada žena očekuje svoju majku na večeri. Ali homofobična objava na društvenim mrežama je tera da preispita svoj odnos sa majkom.

Peti sprat levo
Kratki film
Režija: Renata Lučić
Hrvatska, 2018.
Trajanje: 15 min.

Trejler

Kada Majini roditelji dođu u Zagreb da bi je posetili, Nika i Maja skrivaju svoja lica maskama i počinju da igraju igru koja je Niki već dosadila.

 

Strano
Kratki film
Režija: Mark Pinkosh
Velika Britanija, 2018.
Trajanje: 28 min.

Trejler

Ruby Welles (koju glumi stend up komičarka Suzi Ruffell) ide ulicama Londona. Ide na prvi dejt, oseća tajnu borbu i izazov jer je sama tridesetogodišnja lezbejka. Udaraja ju je zvukovi i buka Vest Enda. Ovo je prvi film Marka Pinkosha. Jessicca Murrain i Jelnny Bede su u glavnim ulogama.

 

Zlatne perle
Kratki film
Režija: Milena Martinovic
SAD, 2019.
Trajanje: 4 min.

Vreme je festivala Mardi Gras u Nju Orleansu. Slavi se život, sloboda i svaki minut života. Kada devojka odluči da bude spontana i odvede drugu devojku kući, shvata da ne želi seks na jednu noć. Danima posle toga ona očekuje njenu poruku i shvata da je samo to iskustvo dovoljno vredno.

Hiper
Kratki film
Režija: Alkis Papastathopoulos
Grčka, 2019.
Trajanje: 13 min.

Trejler

Vera je veoma zabrinuta zbog prvog ozbiljnog izlaska sa Lolom. Lola pokušava da podrži Veru ali se, kako vreme prolazi, polako udaljava. Dok njih dve pokušavaju da ostvare kontakt, njihov um odlazi na početak večeri kada je njihv odnos još uvek bio intiman.

U orbiti
Kratki animirani film
Režija: Soham CHAKRABORTY, Hanxu CHEN, Meton JOFFILY, Justin POLLEY, Julia TROUVÉ
Francuska, 2019.
Trajanje: 5 min.

Trejler

U dalekoj budućnosti, Sonju treba da prebace iz jedne u drugu svemirsku stanicu. Dok se čini da sve ide dobro po nju, njen um je negde drugde, zabrinut prošlošću koja nije tako daleka.

 

Ljubav je ljubav
Kratki film
Režija: Alessia Pischedda
Italija, 2018.
Trajanje: 1 min.

Jednog jesenjeg popodneva, Viola, radosna šestogodišnjakinja kovrdžave kose, je u parku sa svojim ocem. Tek što su joj ispali mlečni zubi ona već ima svoju predstavu o svetu, njen otac je drugačijeg mišljenja, on opravdava društvo koje prihvata nasilje i demonizuje ljubav.

Dan majki
Kratki film
Režija: Dorka Vermes
Mađarska, 2018.
Trajanje: 15 min.

Juli i Reka su odlučile da je njihova veza spremna za sledeći korak. Čekaju da Juliina majka dođe na večeru kako bi joj saopštili lepe vesti. To neće biti lako obzirom da je Mari oduvek kritikovala svoju ćerku.

Pomorandže
Kratki film
Režija: Lud Mônaco
Francuska, 2019.
Trajanje: 7 min.

Trejler

Noć. Oko 22h. Mlada žena se priseća bivše devojke. Seća se slika i zvukova kao iz snova. Dok piše o kraju te afere ona je intenzivno oživljava, proživljava sve ispočetka, sve od dana kada su se upoznali. Neočekivano, dolazi do odgovora koji nikada nije tražila.

 

Proba
Kratki film
Režija:  Valentina Gordeeva
Velika Britanija, 2019.
Trajanje: 13 min.

Anna se seli u London iz Rusije kako bi studirala dramaturgiju u školi gde je upoznala svoju devojku Emmu. Annina studentska viza uskoro ističe i one odlučuju da se venčaju i ostanu zajedno u Londonu. Pre toga, Anna mora da razgovara sa svojom konzervativnom mamom koja nema predstavu o seksualnoj orijentaciji svoje ćerke.

Promena smene
Kratki film
Režija: Federico Untermann
Španija, 2018.
Trajanje: 10 min.

Alicia i Vero su čuvari u galeriji i sreću se samo tokom promene smena. Umetničko delo će staviti njihova osećanja na test.

Seliin dah
Kratki film
Režija: Miguel Angel Barrroso
Španija, 2019.
Trajanje: 15 min.

U lavirintu ljubavi, događa se igra kontradikcije: dve žene se bore u duelu protiv svojih osećanja; jedno osećanje je razum a drugo srce… lavirinit se širi sve dok ne kulminira u ritual neuredne krvi i preuzbuđene utrobe.

Poluzid
Kratki film
Režija: Ida Hansen Eldøen
Norveška, 2018.
Trajanje: 6 min.

Pauza za ručak jednog para ne ide po planu otkako su započeli razgovor o renoviranju kupatila u svojoj brvnari. Odjednom počinju da se raspravljaju što vodi do serije nesporazuma. Inspirisano razgovorom koji je režiser imao sa svojom ženom “Poluzid” priča o poteškoćama u komunikaciji, i kako to nekad vodi do glupih i kasnije smešnih nesporazuma.

Iznova
Kratki film
Režija: Rachel Dax
Velika Britanija, 2019.
Trajanje: 27 min.

Trejler

Eleanor i Isabelle se ponovo sreću, šezdeset godina posle raskida veze. Da li će ljutnja i gorčina osuditi na propast njihovu buduću vezu ili će ljubav na kraju ipak pobediti?

 

U znači Usha
Kratki film
Režija: Rohan Parashuram Kanawade
Indija, 2019.
Trajanje: 22 min.

Trejler

Usha, je nepismena samohrana majka koja radi na farmi u ruralnom delu Indije. Nju privlači žena koja je nastavnica u lokalnoj osnovnoj školi, na načine na koje pre nije znala da su mogući. Ova privlačnost igra bitnu ulogu u njenoj inspiraciji da čita i piše jer se nada da će jednog dana biti dobra u tome kao što je nastavnica.

 

Ur Aska
Kratki animirani film
Režija: Myra Sofia Hild
Danska, 2019
Trajanje: 7 min.

Dve žene srećno žive zajedno, jedna počinje da se transformiše što narušava njihovu svakodnevicu. Ona koja se nije promenila mora da odluči koliko daleko njihova ljubav može da ode.