Naša mreža, naša snaga: Treća lezbejska nedelja 2004.

Naša mreža, naša snaga: Treća lezbejska nedelja 2004.

Završni dokument skupa lezbejskih aktivistkinja iz država bivše Jugoslavije

Novi Sad, od 9. do 12. septembra 2004.

Od 9. do 12. septembra 2004. godine u Novom Sadu održana je Treća lezbejska nedelja: skup lezbejskih aktivistkinja iz država bivše Jugoslavije pod nazivom Naša mreža, naša snaga, a u organizacija Labrisa, grupe za lezbejska ljudska prava iz Beograda.

Skup je okupio 45 učesnica – pojedinke i predstavnice organizacija: Centar za građanska i ljudska prava, Skopje; Deve, Beograd; Freerainbow, Podgorica; Labris, Beograd; Lambda, Niš; Lezbejska grupa Kontra, Zagreb; Legebitra, Ljubljana; Lori, Rijeka; Udruženje Q, Sarajevo.

Najvažnija činjenica ovog skupa je da su prvi put učestvovale lezbejske aktivistkinje iz organizacija iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, od 1997. godine kad su počela okupljanja lezbejskih aktivistinja sa prostora bivše Jugoslavije.

Učesnice Treće lezbejske nedelje radile su na podizanju svesti o lezbejskim pravima i identitetu, razmeni znanja i iskustva lezbejskih aktivistkinja, jačanju ex-Yu lezbejske mreže i zajedničkom delovanju.

Zaključci sa skupa Treća lezbejska nedelja

Promene koje su se desile od prethodnog susreta, 2002. godine:

  • Postoji tendencija organizacija da se sve više okreću javnom delovanju;
  • sprovedene su brojne široke kampanje za promociju lezbejskih prava: uspešno lobiranje rezultiralo je zakonskim promenama u Hrvatskoj;
  • grupe su osnaženije;
  • organizacije su postale profesionalne;
  • pojavile su se samostalne inicijative za vidljivost lezbejki;
  • formirale su se nove organizacije i inicijative: Angelina Jolie Fan club, Slobodna duga, Centar za građanska i ljudska prava, Udruženje Kum, Pride, Udruženje Q, Gayrilla. Na ovom skupu više od polovine učesnica bile su mlade lezbejske aktivistkinje.

Zaključci sa radnih sastanaka regionalane lezbejske mreže:

  • Predstavnice organizacija i autonomne aktivistkinje ocenjuju da je aktivnost mreže adekvatna mogućnostima organizacija i od visokog značaja za grupe i pojedinke u regionu.
  • Posebno se visoko vrednuju međusobna saradnja, podrška i solidarnost, razmena informacija, iskustva i znanja; podrška novoformiranim grupama; osnaživanje i motivisanje novih aktivistkinja; podrška i osnaživanje dugogodišnjih aktivistkinja.

Na čemu ćemo raditi do sledećeg skupa:

  • Zalagaćemo se za još uspešnije zakonske promene i primenu novih antidiskriminacijskih zakona, promociju LGBT prava u javnosti i medijske kampanje;
  • Radićemo na osnaživanju lezbejki i lezbejskih aktivistkinja i podršci organizacijama i inicijativama.

Naredni tematski skup biće organizovan u Hrvatskoj 2006. godine.

Trećoj lezbejskoj nedelji prethodili su sledeći susreti lezbejskih aktivistkinja iz država bivše Jugoslavije:

Ovi skupovi su okupljali između trideset (30) i šezdeset (60) lezbejskih aktivistkinja iz država bivše Jugoslavije.

Vajarka sam, veštim nežnim
Prstima iz gline vajam
Telo tvoje novo, ljubavnice

 

foto: Treća lezbejska nedelja: Lepa Mlađenović i Zoe Gudović, Novi Sad, 2004. Labris arhiva