Niš protiv diskriminacije LGBT osoba

Potpisan sporazum o saradnji lokalna mreža za prevenciju diskriminacije LGBT osoba Niš
Niš protiv diskriminacije LGBT osoba

U Gradskoj kući u Nišu, potpisan je memorandum o saradnji između grada Niša, Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i svih relevantnih institucija kao i organizacija civilnog društva.

Ovo je važan korak u sprečavanju diskriminacije i nasilja nad LGBT populacijom, rečeno je na sastanku.

“Danas je pod pokroviteljstvom Grada Niša obavljeno potpisivanje Memoranduma o saradnji na prevenciji i zaštiti  LGBT osoba u Nišu. Potpisan je memorandum od strane Osnovnog javnog tužilaštva, Višeg javnog tužilaštva, Centra za socijalni rad, Policijske uprave i tako dalje. Prisutni su svojim potpisom ozvaničili ovaj memorandum. Kao predstavnik grada, mogu da kažem da je ozvaničeno nešto što je evropski standard i ono što su standardi civilizovanog društva, a srpsko društvo pretenduje da zadovolji te najviše standarde. Veliko mi je zadovoljstvo što smo napravili ovaj veliki korak. Memorandum ne obavezuje, to smo uradili zato što je to pravilno i pravedno, ” – rekao je pomoćnik gradonačelnika Nebojša Ranđelović.

Iz Policijske uprave poručuju da je potpisan Memorandum o sprečavanju diskriminacije LGBT populacije i da sve osobe, kako su naveli, imaju potpunu podršku i zaštitu Policijske uprave u Nišu.

Istaživanje Centra za socijalni rad pokazalo je da postoje određene marginalizovane grupe, kojima je potrebna pomoć i podrška.

“Osamdeset posto ispitanika se nikada nije usudilo da prijavi nasilje ili diskiminaciju institucijama, zbog straha da neće imati adekvatan tretman i da će biti izloženi novim diskriminacijama. Mlade LGBT osobe su pokušale ili razmišljaju o suicidu zbog nedostatka podrške porodice. Moramo pomoći da se te predrasude iskorene” – rekla je Aleksandra Tarlać iz Centar za socijalni rad.

Potpisan sporazum o saradnji Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Nišu

“Najveći problemi su oni koje bi trebalo da rešavaju upravo institucije u lokalnoj mreži, a to je obezbeđivanje bezbednosti, razbijanje predrasuda, konstantna edukacija, pre svega sa mladima, sa decom, a zatim i sa profesionalcima koji rade u svim ovim institucijama, počev od organa lokalne samouprave, centara za socijalni rad, policije, tužilaštava i ostalih”, rekla je Lidija Đorđević iz Labrisa.

Iz ove organizacije poručuju da je ovo potpisivanje prvi korak ka koordinisanoj saradnji svih ustanova u gradu. Predstoji aktivan rad kroz sastanke, tribine, edukacije, mrežu podrške i organizovanje lokalnih akcija.

Izvor: http://jugpress.com/potpisan-memorandum-o-prevenciji-zastiti-lgbt-osoba/