Novosadski prajd

Novosadski prajd

17. maja je u Novom Sadu sa početkom u 12 časova održan Prvi Novosadski Prajd na Trgu Republike. Glavna poruka Prajda je bila “IZAĐImo zajedno” za nas i za sve one koji danas nisu mogli da izađu.

Okupljanje učesnika i učesnica je otpočelo i nešto pre 12, a sam program je započet muzikom i pozdravnim govorima. Prvi se obratio Filip Kocevski, koordinator programa javnog zagovaranja Grupe IZAĐI koji je istakao zašto je važno danas biti na trgu i podsetio da nisu svi imali hrabrosti da dođu danas i da je potrebno da pošaljemo poruku podrške i solidarnosti. Istakao je da se mlade LGBTI* osobe suočavaju sa diskriminacijom u porodici, u školi, na fakultetu, u zdravstvu i pri zapošljavanju, kao i to da je podrška roditelja i porodice od velikog značaja za razvoj i kvalitetan život mlade LGBTI* osobe. Nakon njega, pomoćnica gradonačelnika Grada Novog Sada i koordinatorka Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada je istakla važnost unapređenja položaja LGBTI* osoba za Grad Novi Sad. Navela je da Grad Novi Sad upravo postojanjem Lokalne mreže koja omogućuje intersektorsku saradnju svih relevantnih institucija, organizacija i Gradskih uprava nastoji da zajedničkim resursima doprinesu boljitku kvaliteta života LGBT osoba. Vukašin Grozdanović, koordinator Omladinske predstonice Evrope Novi Sad 2019, je takođe istakao važnost udruženog delovanja jer ako je jedna grupa ugrožena onda su ugroženi svi. Mlade LGBTI* osobe su se obratile prisutnima govorom koji je pročitao Davor Halilović, volonter u aktivnostima omladinskog rada Grupe IZAĐI, koje su naglasile koliko im je važna podrška i porodice i prijatelja, ali i institucija, pogotovo škole i zdravstva. Mladi su istakli da im je dosta svakodnevnog straha, okretanja na ulici, spuštanja glave zato što su drugačiji, jer su na kraju oni isto mladi kao i drugi mladi u Novom Sadu i proživljavaju slične izazove. Na kraju ovog dela, prisutnima se obratio Ekmel Čizmeđiolu, predstavnik delegacije Evropske unije koji je svima čestitao prvi uspešan prajd u Novom Sadu i pročitao pismo podrške Federike Mogerini, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije. U pismu je istaknuto kako je poštovanje ljudskih prava i poštovanje prava svih glavni stub Evropske unije i samim tim svi napori koji doprinose tome su podržani od strane EU, kao i rad svih branitelja i braniteljki ljudskih prava.

Nakon govora, prisutne je razigrao DJ Jovijah iz Beograda. Prvi Novosadski prajd je trajao dva sata i okupio je preko 250 posetilaca i posetiteljki, preko 30 delegata iz ambasada zemalja Evropske unije i ostalih zvaničnika i zvaničnica i oko 40 novinara i novinarki koji su ispratili ceo događaj. Prvi Novosadski prajd je organizovan od strane Grupe IZAĐI u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad 2019, kao i uz podršku Beogradskog prajda, Ambasade Kraljevine Holandije, Labris – organizacije za lezbejska ljudska prava, Da se zna! i ERA Saveza za jednaka prava LGBTI osoba.

Kao i svaki prajd koji se organizuje u Srbiji, i Novosadski prajd je obeležen prisustvom policije i redarske službe koji su štitili bezbednost svih prisutnih na Trgu. Zahvaljujući njihovom radu, sprečeni su pokušaji incidenata na ulazima, što je omogućilo osećaj bezbednosti svih okupljenih na Prajdu. Iako se skup nakon završetka mirno razišao, došlo je do nekoliko incidenata u užem centru Novog Sada, gde je nekoliko grupa verbalno napalo aktiviste i aktivistkinje Grupe “IZAĐI” na Trgu Republike, kao i Saveza za jednaka prava ERA i udruženja Da se zna! u centru Novog Sada. Policija je nakon poziva došla na lice mesta i privela dva počinioca. Grupa “IZAĐI” oštro osuđuje sve napade koji su se danas desili i zahteva od nadležnih organa da štiti bezbednost svih onih kojima je ista ugrožena zbog pretpostavljene pripadnosti LGBTI* zajednici, bez obzira na to u kom delu grada se nalaze. Nadamo se da će prijavljeni slučajevi biti uspešno procesuirani i da će član 54a Krivičnog zakona biti sproveden prilikom izricanja presude.

Srećne smo što je Prvi Novosadski Prajd uspešno završen, što se na Trgu Republike okupilo više stotina ljudi, uključujući i mlade sa svojim roditeljima, kao i prijatelje LGBTI* zajednice. Ovaj događaj nam jasno govori da u Novom Sadu postoje ljudi i institucije kojima su ljudska prava važna i koji će stati da zaštite i one najugroženije.

Vidimo se i sledeće godine na drugom Novosadskom prajdu!

IZAĐImo ZAJEDNO!