Održana je Šesta lezbejska nedelja

lesbians labris beograd lgbt lezbejska nedelja 2019
Održana je Šesta lezbejska nedelja

U Beogradu je od 4. do 7. aprila održana Šesta lezbejska nedelja pod nazivom "April u Beogradu", u Marsh Open Space-u.  Događaj je okupio oko stotinu aktivistkinja i posetiteljki iz Srbije i regiona (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora).  

Program se sastojao od različitih tema koje su obuhvatale aktivizam kroz muziku, sport, književnost, preduzetništvo..

Na Lezbejskoj nedelji, veliku pažnju aktivistkinja privukli su paneli "Nasilje u lezbejskim odnosima" i "Lezbejke i majčinstvo".

U okviru panela „Nasilje u lezbejskim odnosima“ razgovarale smo o različitim dimenzijama i formama nasilja koja se pojavljuju u odnosu dve neheteroseksualne žene. Kako prepoznati nasilje, kome se obratiti za pomoć, koje su institucionalne i šire socijalne prepreke prepoznavanja nasilja u lezbejskim partnerskim odnosima.

Tema o majčinstvu se po prvi put pojavljuje na Lezbejskoj nedelji i bilo je zanimljivo čuti iskustva žena, jer biti lezbejka i majka u Srbiji jeste koncept koji ne prepoznaje ni sistem ni društvo u celini. Takvi modeli roditeljstva postoje i oni su funkcionalni poput svake druge porodice u kojoj, bez obzira na pol roditelja, ima ljubavi, razumevanja i topline. No kako prevazići prepreke koje nam društvo nameće, pred kojim izazovima se nađe lezbejka koja planira porodicu, koliko je za nju uopšte jednostavno da odluči da ima potomstvo, bilo kao biološka majka ili kao partnerka biološkoj majci, neka su od niza važnih pitanja koja su se otvorila na tribini „Lezbejke i majčinstvo“, organizovanoj u okviru šeste Lezbejske nedelje u Beogradu.

Lezbejsku nedelju smo završile žurkom na kojoj su muziku puštale DJice iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.