Održana konferencija „Zajedno protiv diskriminacije“

Održana konferencija „Zajedno protiv diskriminacije“

Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Kragujevac, Niš i Novi Pazar jedinih sedam gradova u regionu čiji organi lokalne vlasti su posebno obučeni za rad na unaprđenju LGBT zajednice u svojim sredinama

Najveći iskorak u razumevanju i zaštiti prava LGBT zajednice dogodio se u policiji a najmanji u obrazovnom sistemu, rečeno je na konferenciji „Zajedno protiv diskriminacije“ koja je, u organizaciji „Labrisa“, okupila državne službenike i predstavnike nevladinih organizacija koji, prvi put u Srbiji, zajedno rade na unapređenju položaja LGBT zajednice.

„Policija je uvela oficire za vezu sa LGBT populacijom, redovno organizuje edukaciju zaposlenih na ove teme, kao i druge aktivnosti kojima senzibiliše svoje službenike za LGBT probleme. Najveći otpor promenama postoji u obrazovnom sistemu jer godinama unazad se ignoriše preporuka Poverenice za zaštitu ravnopravnosti da se iz udžbenika uklone sadržaji koji diskriminišu LGBT osobe“, rekla je Jelena Vasiljević, iz organizacije „Labris“, predstavljajući, tokom konferenciije, preliminarne rezultate Izveštaja iz senke o položaju LGBT zajednice, poznatog i pod nazivom „Dugina senka nad Srbijom“.

Na konferenciji su, između ostalog, predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT zajednice u Srbiji“ koji je, sa partnerskim organizacijama iz Srbije a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sproveo Labris. Tokom ovog projekta u sedam gradova – u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru – formirane su Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i zaštitu LGBT osoba koje su ujedinile predstavnike državnih institucija i organizacija civilnog društva u zajedničkim naporima da stvore bolje uslove za bezbedniji život LGBT osoba u svojim sredinama. Članovi ovih lokalnih mreža su gradske uprave tih gradova, predstavnici policijskih uprava, lokalnih tužilaštava, zavoda za zdravstvenu zaštitu, lokalnih ombudsmana.

„Prvi put u Srbiji imamo obučene državne službenike, informisane o problemima LGBT zajednice, aktivno uključene u njihovo rešavanje. Po ovome je Srbija jedinstvena u regionu“, istakla je Jelena Vasiljević.

Učesnicima skupa, među kojima je bilo više od 90 državnih službenika  i predstavnika lokalnih udruženja koji su obučeni da se bave problemima LGBT zajednice i koji su informisani o njihovim pravima, obratila se i Biljana Popović Ivković, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije. Tokom drugog dana bilo je više reči o preliminarnim rezultatima Izveštaja iz senke o položaju LGBT osoba kao i o tome na koji način će se širiti mreža gradova koji imaju organe lokalne vlasti senzibilisane za rad sa LGBT osobama.