Pičvajz u Berlinu: Novosadske fudbalerke kod Angele Merkel

Pičvajz u Berlinu: Novosadske fudbalerke kod Angele Merkel

Dok je cela Srbija i dalje bila pod utiskom pobede naših mladih fudbalera koji su osvojilii zlato na Svetskom prvenstvu, njihove koleginice iz novosadske ekipe „Peachwise“ proživljavale su svoje nezaboravne trenutke


Naime, organizacija iz Berlina koja koristi ovu igru za osnaživanje žena i promovisanje rodne ravnopravnosti “Discover Football” pozvala je ovaj tim da učestvuju na festivalu “Beyond Borders”. Ta manifestacija okupila je prošlog meseca više od sto žena koje igraju fudbal, profesionalno ili amaterski, i koje delaju u svojim lokalnim zajednicama. Pored Novosađanki učestvovale su i fudbalerke iz Brazila, Španije, Tanzanije, Kenije, Meksika, Južnoafriče Republike, Burkine Faso, Kambodže, Kine, Indije, Bangladeša, Kolumbije, Grčke, Nigera, Argentine, Avganistana, Norveške i drugih zemalja.

 

– Rečeno nam je da je to festival fudbala, sve je obezbeđeno, samo da dođemo i da igramo zajedno, zabavimo se i razmenimo iskustva. Nikada ranije nisam bila u Berlinu, ovo je bila savršena prilika da vidim ovaj, po mišljenju mnogih, zaista poseban grad. Nas šest uspelo je da se okupi za kratko vreme. Moram da napomenem da je nama bilo plaćeno sve: avionski prevoz, smeštaj, hrana… u Berlinu! Delovalo je nestvarno još na samom početku, ipak to nije mala svota novca, iako je to često praksa kada NVO organizuju događaje koje za cilj imaju afirmaciju određene ciljne grupe – priča za naš portal kapitenka Peachwise-a Tijana Vujanac.

Devojke iz „Discover Football“-a su ih dočekale na aerodromu i odvezle u hostel gde su sve učesnice ovog festivala bile smeštene.

– Mogle smo da se družimo sa njima na doručku, da pozajmljujemo odeću i obuću onima čiji prtljazi nisu dostavljeni, da “otpadamo” u i ispred hostela i zbližavamo se razglabajući o raznim temama, gledajući utakmice sa svetskog prvenstva u ženskom fudbalu i navijajući za suprotne timove. Atmosfera je bila sjajna! Komunicirale smo na svim mogućim jezicima koje smo znale: engleski, španski, portugalski jer bilo je mnogo devojaka i žena iz različitih delova sveta i one su međusobno govorile svahili, arapski, kineski, francuski i još toliko jezika za koje nismo ni znale da postoje. Bilo je sjajno slušati ih – objašnjava Tijana.

3264-picvajz-3

Po prvi put ove godine „Discover Football“ je rešio da devojke iz različitih zemalja igraju zajedno u jednom timu. Igrale su fudbal na velikom terenu Willy-Kressmann Stadion. U jednom timu igralo bi šest igračica, plus golmanka. Bilo je osam timova, od kojih je svaki imao dve osobe koje bi bile trenere i to su mogle biti osobe i ženskog i muškog pola.

– Imale smo priliku i da upoznamo ambasadora SAD-a u Berlinu, koji je došao sa svojim ćerkama, bliznakinjama. Obe treniraju fudbal u Nemačkoj. Jedan od najvažnijih političkih momenata kako za nas – Peachwise, tako i za „Discover Football“ i ostale organizacije jeste taj što smo imale čast da posetimo jednu od najmoćnijih žena na svetu, Angelu Merkel. Ona je izdvojila malo svog vremena za nas, pa smo se fotografisale sa njom. Pored igranja fudbala imale smo radionice vezane za rodnu ravnopravnost. Takođe, slepi i slabovidi ljudi pokazali su nam kako oni igraju fudbal loptom koja proizvodi zvuk, i igrale smo jednu utakmicu uz pomoć nje i u skladu sa pravilima koje oni primenjuju. Celo iskustvo je bilo sjajno, emotivno i bogato, čule smo price o ženama koje su se ceo svoj život borile za svoje osnovno pravo – da rade ono sto vole, da se bave suđenjem, treningom, poučavanjem u sportu, u fudbalu – ističe Vujanac.

Igračice novosadske ekipe Pičvajz Foto: Pičvajz

Igračice novosadske ekipe Pičvajz Foto: Pičvajz

Bilo je prevodilaca sa i na mnoge jezike, a tokom prezentacija svako iz publike imao bi svoje slušalice i mogao da čuje bilo čiji govor, na bilo kom jeziku.

– To je bilo veoma značajno jer smo tako mogle da čujemo iskustva mnogih, kako lepa, tako i zastrašujuće teška iskustva po pitanju diskriminacije kako u svakodnevnom životu, tako i vezano za tematiku koja je aktuelna i kod nas – diskriminacija žena u fudbalu. Stekle smo nove prijatelje, nove kontakte, upoznale predstavnice i predstavnike raznih organizacija. I da! Imale smo čast da igramo fudbal sa Brazilkama, mislim da to dovoljno govori – zaključuje ova kapitenka.

Izvor: mojnovisad.com