Poziv na akciju i obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije u Beogradu

Poziv na akciju i obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije u Beogradu

Labris i Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu pozivaju Vas, da 17. maj  Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije- IDAHOT, obeležimo zajedno. 

Mi organizujemo dva događaja tog dana. 

U sredu 17.maja od 12 do 14h zajedno smo na Trgu Republike, predstavnici svih institucija i organizacija koje su u Lokalnoj mreži. Puštamo balone, ispisujemo poruke protiv diskriminacije i homofobije i upoznajemo građane/ke sa radom Lokalne mreže i zašto nam je važna njihova podrška. Pridružite nam se i Vi i ostavite svoju poruku podrške. 

Istog dana od 15 časova, u Svečanoj sali na Starom dvoru (Dragoslava Jovanovića 2), organizujemo čitanje životnih priča. Predstavnici državnih institucija, potpisnica Memoranduma o saradnji, čitaće istinite životne priče LGBT osoba, koje su pripremili udruženja Labris i Geyten. Između ostalih priče čitaju državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, načelnica gradske uprave Beograd Sandra Pantelić, zamenica Osnovnog javnog tužioca Danijela Jokanović. 

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba i obeležava se u preko 120 zemalja širom sveta. Taj dan se obeležava 17. maja jer je 1990. godine tog dana, homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

U Lokalnoj mreži za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Beograda nalaze se  Gradska uprava, Gradski centar za socijalni rad, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Beograd, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Prvo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, Zaštitnik građana grada Beograda, organizacija Geyten LGBT, Udruženja AID+, Haver Srbija, AS Centar, Mreža organizacija za decu Srbije i Labris.

Zajedno protiv diskriminacije!  
Dobro došli.