Poziv za članice i članove psihodramske psihoterapijske grupe

lesbians labris lgbt
Poziv za članice i članove psihodramske psihoterapijske grupe

Pozivamo Vas da budete deo psihoterapijske grupe na kojima ćemo uz pomoć tehnika psihodrame istraživati različite teme koje mogu doprineti našoj kreativnosti i spontanosti. Bavićemo se osvešćivanjem naših unutrašnjih resursa kao i blokada u ostvarivanju kvalitetnih odnosa sa sobom i drugima. 

Grupe je prvenstveno namenjena LGBTIQ+ osobama i ženama. Želimo da posvetimo posebnu pažnju istraživanju identiteta, postavljanju i održavanje sopstvenih granica, osnaživanju odnosa prema telu i seksualnosti, radu na kvalitetnijim partnerskim odnosima i jačanju kapaciteta članica i članova grupe u borbi sa svakodnevnim opresijama. 

Psihoterapijska grupa će se okupljati jednom u dve nedelje i trajaće 2 sata i 30 min, predlog je da susreti budu ponedeljkom od 18h do 20:30h. Početak rada je planiran kada se prijavi dovoljan broj članica i članova. Ova vrsta rada zahteva ograničen broj osoba i kontinuitet rada u grupi. Prijave možete slati mejlom na kforca@gmail.com i dragana.d.djukic@gmail.com do 15.10.2019. Cena sesije je 1500RSD za zaposlene i 1000RSD za nezaposlene i studentkinje/studente. Stojimo na raspolaganju za dodatne informacije.

Voditeljice radionica:

Ksenija Forca - dugogodišnja aktivistkinja u ženskim/feminističkim grupama, psihodramska edukantkinja pod supervizijom. Bavi se pitanjem ženskog tela i seksualnosti već više od 7 godina, iskustveno i teorijski. Radionice koje je osmišljavala i izvodila prošlo je više od 500 žena. 

Đukić Dragana – psihodramska edukantkinja pod supervizijom. Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa marginalnim grupama, kao i sprovođenju različitih radionica i treninga.

Šta je to psihodrama ?

Psihodrama je grupni psihoterapijski metod akcionog tipa. Terapijski postupci koji se u psihodrami koriste oslanjaju se na scensku ekspresiju, uz korišćenje dramskih tehnika i grupne dinamike. Osnivač ovog širom sveta bogato zastupljenog metoda, Jakob Levi Moreno a nadogradila Zerka Moreno, govori o psihodrami kao o veoma specifičnom i unikatnom načinu razmišljanja i delanja. Psihodramom se istražuje psihološka „istina“ učesnika i učesnica, ona se bavi međuljudskim odnosima kao i privatnim, doživljajnim svetom. Centralna teorija u okviru psihodramske psihoterapije je teorija uloga. Moreno je verovao da ne postoji normalno i patološko već da se ljudsko psihološko zdravlje meri kontinuumom kreativnosti i spontanosti. Njegova osnovna ideja bila je da što je osoba kreativnija i što ima više spontanosti, to ima veći repertoar uloga u svom životu, te je mentalno i duševno bogatija.