Problemi lezbejki u Srbiji nedovoljno vidljivi

labris beograd lezbejke lezbejski dan
Problemi lezbejki u Srbiji nedovoljno vidljivi

Međunarodni dan lezbejki obeležava se 8. oktobra širom sveta, jer je na današnji dan 1904. godine prvi put skrenuta pažnja na lezbejska pitanja, prava i nevidljivost.

Nemačka novinarka Ana Ruling održala je tog datuma govor u Berlinu, koji se ticao lezbejskih prava pod nazivom „Kakve prednosti ima ženski pokret od rešavanja homoseksualnog pitanja?“.

Ruling je oštro kritikovala ženski pokret zbog neučestvovanja u borbi protiv opresije nad lezbejkama i skrenula pažnju na potrebu za saradnjom unutar LGBT zajednice.

Kada je reč o položaju lezbejki u Srbiji, Maja Šenk iz Organizacije za lezbejska ljudska prava – Labris, ističe za Danas da su problemi lezbejki i njihova svakodnevnica i dalje nedovoljno vidljivi i prepoznati kako unutar društva u Srbiji, tako i unutar same LGBTI zajednice.

– I pored toga što je na čelu Vlade Srbije autovana lezbejka, nije se mnogo toga promenilo na bolje u odnosu društva i države prema lezbejkama – naglašava Šenk.

U skladu sa epidemiološkim merama, danas se povodom Međunarodnog dana lezbejki u kafe baru „16“ održava jednodnevni događaj u organizaciji Labrisa.

Prvi panel pod nazivom „Reproduktivno zdravlje lezbejki i biseksualnih žena“ počeće u 17 časova, a na njemu će govoriti dr Zorica Mršević sa Instituta društvenih nauka i Aleksandra Gavrilović iz Labrisa.

Drugi panel je posvećen pravnoj regulativi istopolnih partnerstava i biće održan od 19 časova. Govoriće pravnici Saša Gajin i Marjana Majstorović, kao i Maja Šenk iz Labrisa.

 

 

 

Izvor: danas.rs
Autorka: Jelena Diković