Saopštenje povodom rođenja deteta Ane Brnabić i Milice Đurđić

Saopštenje povodom rođenja deteta Ane Brnabić i Milice Đurđić

Partnerka premijerke Srbije, Milica Đurđić, porodila se juče, 20. februara, u Beogradu. Vest o rođenju dečaka Igora odijeknula je u medijima.

Izrazito neetičko i senzacionalističko izveštavanje medija dovelo je do zabrinjavajuće količine govora mržnje, pretnji, lezbofobije i mizoginije izraženih u komentarima na članke. Osim komentara na medijskim portalima, reakcije javnosti nastavile su se na društvenim mrežama kojim kruže uvredljive fotomontaže na račun premijerke, njene partnerke i novorođenčeta. Ovim putem Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, oštro osuđuje ovakvo postupanje i zahteva od nadležnih institucija reakciju prema odgovornim medijima, ali i prema osobama odgovornim za izazivanje mržnje i pretnji bezbednosti premijerkinoj porodici.

Ovakvom reakcijom medija i javnosti zanemareno je da rođenje sina premijerke Srbije i njene životne partnerke potvrđuje činjenicu da u Srbiji postoje istopolne porodice, kako sa decom, tako i bez, koje su potpuno pravno nevidljive. Takav odnos institucija dovodi do kršenja ljudskih prava ne samo roditelja/ki već i dece čiji interes i prema domaćim i međunarodnim propisima mora biti na prvom mestu. Interes deteta jeste da uživa pravnu zaštitu oba/e roditelja/ke.

Podsećamo da u Srbiji ne postoji Zakon za registrovanje istopolnih zajednica, koji bi pravno regulisao status dece i roditelja/ki u istopolnim partnerstvima. Takođe podsećamo da je Srbija i danas država u kojoj LGBT osobe trpe javnu osudu i fizičke napade u javnosti, što se još jednom potvrdilo kroz napade na premijerku i njenu porodicu na društvenim mrežama.

Srbija tako ostaje zemlja u kojoj premijerka, mada dobija čestitke predstavnika vlasti, ne može biti upisana kao roditeljka u izvod iz matične knjige rođenih svog sina, ne može ga upisati u vrtić, odvesti na odmor preko granice, niti ga posetiti u bolnici kao članica porodice.

Labris se pridružuje čestitkama roditeljkama, Ani Brnabić i Milici Đurđić, i nadamo se da će kao takve u skorijoj budućnosti biti i pravno prepoznate.