Sportska ličnost godine: Billie Jean King dobila je nagradu za životno delo

lesbians labris beograd lgbt
Sportska ličnost godine: Billie Jean King dobila je nagradu za životno delo

Legendarnoj teniserki Billie Jean King dodeljena je nagrada za životino delo na svečanosti BBC-a "Sportska ličnost godine". 

Jedna od najvećih teniserki svih vremena, koja sada ima 75 godina, osvojila je 39 Grand Slam titula. 

King je poznata po zalaganjima za rodnu ravnopravnost i osnivačica je Ženske teniske asocijacije (WTA).

King je na dodeli nagrada rekla: "Svako od nas ima moć da izvrši uticaj, hajde da koristimo snagu naših glasova i akcija kako bi inspirisali druge."

 

 

Andy Murray za nju je rekao kako je bila jedna od najvećih na terenu, ali kako su njena dostignuća van terena bila još impresivnija. "Bila je veliki borac za ženska prava i jednake mogućnosti i to se veoma oslikalo na tenis. Ona je stajala iza svega što je govorila. Verujem da je u to vreme morala da prođe kroz puno toga, ali na kraju se sve isplatilo jer je promenila naš sport. Mnogo više sportista/kinja bi trebalo da sledi njen put."

King je počela profesionalno da igra tenis 1959. godine i postigla svetsku prepoznatljivost dve godine kasnije kada je, zajedno sa karen Hantze Susman, bila deo najmlađeg para koji je osvojio ženski dubl na Vimbldonu. 

1966. godine osvojila je svoju prvu veliku titulu kao singl igračica, opet na Vimbldonu, a nakon toga došla na prvo mesto rang liste gde se zadržala narednih pet godina uzastupno.

 

 

King je osvojila ukupno 20 titula na Vimbldonu, 13 na US Open-u, četiri na French Open-u i dva na Australian Open-u. Povukla se iz profesionalnog tenisa 1983. godine. 

Izvor: bbc.com 
Prevod: Labrisice