Treninzi za zaposlene u Gradskoj Upravi Grada Beograda

Treninzi za zaposlene u Gradskoj Upravi Grada Beograda

Labris je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula inicijativu “Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ čiji je glavni zadatak unapređenje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, otvaranje političkog dijaloga i podsticanje primene  postojećeg zakonodavnog okvira u Srbiji i međunarodnih standarda u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Iz tog razloga Labris je uspostavio Mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u sedam gradova u Republici Srbiji (Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pančevu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Subotici).

Kao deo aktivnosti Beogradske mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama osmišljeni su treninzi za zaposlene u Gradskoj upravi grada Beograda koji se realizuju u toku marta 2017.godine u prostorijama Gradske uprave.
U cilju da senzibilišemo zaposlene u ovoj instituciji za rad sa LGBT osobama na treninzima smo govorile o: Terminologiji LGBTTIQ, Pravima LGBT osoba, Zaštiti podataka o ličnosti, Coming out-u, Transeksualnoj egzistenciji i Društvenim mehanizmima homofobije.

Tema koja je imala važno mesto na ovim treninzima je Obrada i zaštita podataka o ličnosti  koja ima svoje specifičnosti kada se radi o LGBT osobama. Posebni izazovi postoje u oblasti promene podataka o ličnosti kod lica koja su promenila pol i kod izdavanja Uverenja o slobodnom bračnom statusu za osobe koje stupaju u istopolnu  zajednicu/brak van Republike Srbije.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović