U SAD-u se nakon proglašenja bračne jednakosti vjenčalo 96.000 gej parova

U SAD-u se nakon proglašenja bračne jednakosti vjenčalo 96.000 gej parova

Nakon povijesne odluke Vrhovnog suda kojom je 26. lipnja ozakonjena bračna jednakost u svih 50 država SAD-a tamo se bilježi rekordan broj istospolnih vjenčanja – bračne zavjete je dosad izmijenilo čak 96.000 parova


Podaci su to instituta Williams čiji su stručnjaci ispitali koliki je bio utjecaj te sudske presuda u slučaju Obergefell protiv Hodges, a rezultati jasno pokazuju: u prvoj polovici 2015. od ukupnog broja sklopljenih brakova njih je 6 posto bilo istospolnih, a nakon lipanjske odluke pa do listopada udio istospolnih brakova je porastao na 11 posto, piše GayStarNews.

„Podaci pokazuju kako će uskoro većina istospolnih parova u SAD-u biti vjenčana“, kaže Gary J. Gates, direktor istraživanja pri institutu Williams.

„To također znači kako će više američke djece ostvariti dobrobit zbog stabilnosti i ekonomske sigurnosti koju može pružiti bračna zajednica, jer će sad brojne obitelji lakše moći posvajati najugroženiju djecu i pružiti im stabilnu obitelj i dom pun ljubavi„, dodaje Gates.

Analizirajući podatke o broju sklopljenih istospolnih brakova utvrđeno je kako ih je nakon što je Vrhovni sud 2013. srušio Zakon o zaštiti braka (DOMA – Defense of Marriage Act) bilo 230.000 ili 21 posto od ukupnog broja istospolnih parova. Do lipnja 2015. , prije ozakonjenja bračne jednakosti, u braku je bilo 390.000 istospolnih parova ili njih 38 posto, a u listopadu se ta brojka popela na 486.000 istospolnih parova koji su se vjenčali ili njih 45 posto.