Zašto nam je potreban Međunarodni dan lezbejki

Zašto nam je potreban Međunarodni dan lezbejki

Međunarodni dan lezbejki se obeležava 8. oktobra širom sveta. To je dan kada se prvi put skrenula pažnja na lezbejska pitanja, prava i nevidljivost.

Obeležavanje Dana lezbejki datira jos iz davne 1904. godine, kada je nemačka novinarka Ana Ruling održala prvi govor koji se ticao lezbejskih prava pod nazivom “Kakve prednosti ima ženski pokret od rešavanja homoseksualnog pitanja?”. Naime, Ana je bila jedna od prvih žena u modernoj istoriji koja se javno autovala i smatra se začetnicom lezbejskog aktivizma. Rodila se 1880. godine, a umrla 1953. Veći deo svoje karijere je posvetila pisanju članaka o ženskim i lezbejskim pravima, ali i pisanju kratkih priča lezbejske tematike.

U svom govoru, održanom 8. oktobra 1904. godine u Prinz Albrecht hotelu u Berlinu, na godišnjem sastanku Naučno-humanitarnog komiteta , oštro je kritikovala ženski pokret zbog neučestvovanja u borbi protiv opresije nad lezbejkama. Takođe je skrenula pažnju na potrebu za saradnjom unutar LGBT zajednice. Ana je smatrala da su lezbejke nevidljive i pravno, s obzirom na to da su u Nemačkoj kriminalizovani bili isključivo istopolni odnosi između muškaraca, te da se i LGBT pokret uglavnom bavio gej muškarcima. U svom govoru je adresirala iste ekonomske i društvene ideje koje su aktuelne i danas, a bave se razlikama položaja muškaraca i žena na poslu i kod kuće, kao i o stereotipima i stigmama rodno predodređenih poslova.

Zahvaljujuci govoru Ane Ruling, 8. oktobar se danas obeležava kao Međunarodni dan lezbejki svuda u svetu. Labris ove godine proslavlja Međunarodni dan lezbejki celodnevnim programom aktivnosti (radionice, diskusije, izložbe i dr.). Jedan od ciljeva ovog događaja su jačanje i povezivanje žena unutar zajednice. Pored zabavnih i edukativnih sadržaja, Labris želi skrenuti pažnju na trenutne probleme sa kojima se svakodnevno suočava zajednica LBT žena, primarno na nevidljivost i višestruku diskriminaciju kojima smo i dalje izložene, kao žene i kao žene drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne. Želimo da Međunarodni dan lezbejki bude dan u kom ćemo slaviti same sebe, zajedno sa našim prijateljicama, prijateljima, saveznicama i saveznicima. Pridružite nam se!