Zašto se sve više žena identifikuje kao biseks i „bez etikete“, a ne kao lezbejke

Zašto se sve više žena identifikuje kao biseks i „bez etikete“, a ne kao lezbejke

Sve više žena kažu da su biseksualne ili „bez etikete“, kada ih privlače žene – a manje će koristiti nekadašnju odrednicu „lezbejka“


Prema istraživanju sajta za upoznavanje Her, u poslednjih godinu dana, zabeležen je pad od 20 % kada se radi o ženama koje se na njihovom sajtu identifikuju kao lezbejke. Od 85.000 ispitanih, zabeležen je skok sa 16 % na 27 % u korist „biseksualnih“ – dok je procenat onih koje se odlučuju da se ne odrede, takođe skočio sa 1 % na 9 %.

Robin Ekston, osnivačica aplikacije Her koja je sprovela ovo istraživanje, rekla je da su ličnosti kao što je Kara Delevinj i serija Orange is the New Black umnogome doprinele tome da žene drugačije prepoznaju i izraze svoju seksualnost.

„Vidljivost queer žena je do prošle godine bila jako ograničena, to su bile Elen DeDženeris i Kler Bolding“, kaže Ekston. „Sada imate Karu Delavinj, koja kaže ‘Volim koga volim’, jako je popularna i dopire do mladih žena. Niste mogli da imate značajniju ličnost“.

Seksualnost protagonistkinja izuzetno popularne serije Orange is the New Black, nikada nije ograničena jednom etiketom, najbolji primer je glavna junakinja Pajper. Druge spisateljice, poput Shoonde Rhimes, scenaristkinje serije Uvod u anatomiju, pišu zaplete sa različitim seksualnostima bez pravljenja zbrke sa njima dok novi film čija se premijera još očekuje Carol and Freeheld donosi glumice poput Džulijan Mur, Elen Pejdž i Kejt Blanšet.

Čini se da se sve ukrcavaju na moderan vagon? Da li Majli Sajrus zaista privlače žene?

„Mislim da se ne radi o ženama koje istražuju svoju seksualnost već da je reč o boljem razumevanju seksualnosti“, rekla je Ekston. „Nije bitno da li sam gej ili ne, važno je da je to osoba koju volim“.

Varijetet ženske seksualnosti – sajt Her ima 15 ponuđenih opcija za samoidentifikovanje seksualnosti – nije samo nešto što donosi mejnstrim.

Dok u intervjuu za Vogue Kara implicira da je to možda faza, gej zajednica dočekala je kao svoju novu članicu.

„Stvari se menjaju u zajednici“, kaže Ekston. „Pre nekog vremena mnoge lezbejke nisu želele da dejtaju sa biseksualnim ženama. Lezbejke takođe prihvataju žene zbog toga što jesu. I to nije fenomen koji pogađa mlađu ekipu. Glavni raspon starosti na sajtu Her kreće se između 18 i 40 godina, i trend se kreće u pravcu sve veće raznolikosti u gradovima iz kojih su članice (gradovi Velika Britanija SAD i Kanada).“

„Postoji posebna generacija koja je dovola u pitanje heteroseksualni obrazac venčanog blaženstva“, kaže Ekston.

„Ja pripadam generaciji koja je promovisala porodicu (mama i tata, deca) ali takođe pripadam generaciji dece razvedenih roditelja, zato ta teza nije održiva“, rekao je 29-ogodišnji preduzetnik. Bilo to moderno ili ne, ako si srećan, seksaj se i voli, to je jedino važno“.

Izvor: Indepedent